Vojvodina predstavila svoje potencijale na Evropskoj nedelji regiona i gradova u Briselu

Delegacija AP Vojvodine koju predvode predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić boravi u Belgiji, gde danas prisustvuje otvaranju 17. Evropske nedelje regiona i gradova, koja se održava u Briselu.

Manifestacija u zajedničkoj oraganizaciji Evropskog komiteta regiona i Generalnog direktorata Evropske komisije za regionalnu i urbanu politiku trajaće do 9. oktobra i ove godine okupiće oko šest hiljada učesnika i gotovo 600 govornika na više od 300 zvaničnih događaja čija je tema razvoj regiona i gradova.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara Nebojša Drakulić istakao je da su tradicionalne manifestacije visokog ranga poput Evropske nedelje regiona i gradova uvek i iznova prilika da AP Vojvodina i Srbija u najboljem svetlu prezentuju svoje potencijale i, što je najvažnije, ostvare brojne važne kontakte sa drugim evropskim regijama.

„To će doprineti većem broju investicija u Vojvodini, kako bi se ekonomski razvoj, koji je u fokusu poslednjih nekoliko godina, podigao na još viši nivo, posebno kada je u pitanju privredni sektor“, poručio je Drakulić.

On je podsetio da se delegacija AP Vojvodine tokom boravka u Briselu već sastala sa predsednikom Evropskog komiteta regiona Karl-Hajncom Lambercom, te najavio sutrašnji susret sa državnim sekretarom Pokrajine Hesen koji će predstavnici dveju pokrajina iskoristiti za finalizaciju tehničkih detalja u vezi sa realizacijom potpisivanja Zajedničke izjave o namerama koja se odnosi na uspostavljanje saradnje između AP Vojvodine i Pokrajine Hesen. Potpisivanje ovog dokumenta očekuje se do kraja ove godine u Vizbadenu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da učešće na Evropskoj nedelji regiona i gradova otvara nove mogućnosti koje će ubrzati priključenje Srbije Evropskoj uniji. „Skoro dve decenije smo u iščekivanju, a siguran sam da je Srbija danas spremnija za pristupanje EU nego što to proces pregovora pokazuje”, istakao je Pastor.

Delegaciju AP Vojvodine tokom Evropske nedelje regiona i gradova u Briselu, osim predstavnika Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, čine i predstavnici Fonda „Evropski poslovi“, kao i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.