Подсекретар Војновић присуствовао прослави Дана општине Крњак и комеморативном скупу жртвама у Јадовну

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић боравио је у вишедневној посети Републици Хрватској где је обишао оштину Крњак и место Вргинмост.

Војновић је присуствовао свечаној седници Општине Крњак коју је отворио председник Општинског вијећа Раде Гријаковић. Тиме је обележена 138. годишњица првог помињања, којој су присуствовали бројни представници Српске православне цркве те представници државних институција Хрватске и Србије.

„Спремност на заједничку сарадњу са општинама и институцијама двеју држава од великог је значаја како би се становништву овог подручја, заједничим снагама, обезбедио бољи квалитет живота“, поручио је Војновић.

Присутнима се обратио и начелник општине Дејан Михајловић истакавши 22. јун као Дан обележавања борбе над фашизмом, указавши на значајну улогу Кордуна и Баније у антифашистичкој борби.

Подсекретар Војновић је током боравка у Републици Хрватској присутвовао десетом комеморативном скупу „Дан сећања на Јадовно 1941. године“, где је поред централног споменика на истоименом стратишту, једном од најокрутнијих логора смрти за време усташке владавине, служен парастос.

Комеморација у организацији Српског народног вијећа, Координације јеврејских општина, Епархије горњо-карловачке и Савеза антифашистичких бораца и ове године окупиила је потомке жртава, бројне госте и активисте који су се заједно присетили страдалих у овом логору злогласне НДХ.