У оквиру пројекта планирано више од стотину манифестација

Радни састанак партнера на пројекту „Colourful cooperation“, који се реализује у оквиру прекограничне сарадње Мађарска-Србија, одржан је 12. децембра 2019. године у Новом Саду, у згради Покрајинске владе.

На састанку партнера учествовали су представници Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Града Новог Сада, Града Суботице, Фондације један за другог – Морахалом и Еврорегионалне развојне агенције за развој ДКМТ Дунав-Криш-Мориш-Тиса.

На састанку су представљене досадашње реализоване активности, и договорене активности за наредну, завршну годину пројектне реализације. Изградња мађарског културног центра на Палићу је окончана, у току је опремање, а отварање је планирано за почетак 2020. године.

Објекат ће служити за очување културног идентитета граничног подручја, а после изградње објекта, у истом ће се организовати културни догађаји, међународне изложбе, креативне радионице, књижевне вечери и позоришни перформанси. Са Српским културним центром „Коло“ у Морахалому, који је већ изграђен, заједно ће ширити међусобно упознавање културе путем разних културних програма.

У оквиру пројекта биће одржано 139 културних манифестација и догађаја у којима ће учествовати мађарски и српски уметници и ствараоци.

Како је на састанку речено, на сајту www.visithusrb.com се редовно објављују вести које помажу како туристима тако и становницима пограничног подручја да се упознају са локалним дешавањима, а захваљујући свеобухватним културним и туристичким информацијама биће унапређена културна сарадња и туризам у мађарско–српском граничном подручју.

Све наведене активности реализоване су у оквиру стратешког пројекта Colourful cooperation (Разнобојна сарадња), који траје 3 године, са укупним буџетом 3,7 милиона евра, од чега је донација Европске уније 3,1 милиона евра, а финансира се из Interreg – IPA Програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије.

Основни циљ пројекта је смањење периферног карактера пограничне регије и обезбеђивање протока информација путем одговарајуће локалне културне инфраструктуре. Циљ успостављања културних и туристичких центара у Морахалому и на Палићу, је да постану важни регионални центри културе који за потребе локалних и регионалних актера сакупљају и прослеђују информације из области културе и привреде.