У Новом Саду обележен 9. јануар – Дан Републике Српске

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић присуствовао је синоћ у Новом Саду свечаности поводом обележавања 9. јануара – Дана Републике Српске и тридесетогодишњици њеног оснивања.

Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, одлуком тадашње Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини, донета је Декларација о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Проглашена је Република на подручјима српских аутономних регија и области, те других српских етничких целина у Босни и Херцеговини.

Честитајући присутнима свечани јубилеј, Дан Републике и славу Републике Српске, Софић је истакао да су историјски гледано везе Српске и Србије снажније него икада те да у прилог томе говоре бројни заједнички пројекти два једнородна народа.

„ У претходном периоду Влада Републике Србије и Влада Републике Српске изградиле су нераскидиве везе и мостове. Томе сведочи мост „Братољуб“ који повезује Братунац са једне и Љубовију са друге стране, у току је интезивна градња новог моста у Рачи, такође градња аутопута између Кузмина и Бијељине који ће ауто-путем повезати Бањалуку са Београдом. Сарадња на изградњи нових хидроелектрана на реци Дрини допринеће обезбеђивању енергетске независности како Републике Српске тако и Републике Србије и готово да не постоји локална самоуправа у Српској коју Влада Републике Србије и Покрајиснка влада нису подржале у реализацији капиталних пројеката на добробит свих грађана“, поручио је Софић.

С тим у вези, ресорни секретар подсетио је да Фонд за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону којем дугујемо захвалност за изузетну посвећеност и оперативност у протеклом периоду, у 2022. годину, одлуком Покрајинске владе улази са двоструко већим буџетом у односу на период од пре пет година.

Свечаној церемонији обележавања Дана Српске, поред бројног свештенства, присуствовали су представници Републике Српске, министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Златан Клокић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Младен Цицовић, директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутило, представници Града Новог Сада и кум овогодишњег скупа и славе, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Огњен Бјелић.