Sastanak sa predstavnicima Lombardije na temu klastera mobilnosti i auto-industrije

Podsekretar u Sekretarijatu za regionalni razvoj, mađuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Darko Milanković održao je video-konferenciju sa predstavnicima italijanske regije Lombardija na kojoj je razgovarano o osnaživanju saradnje dveju regija u oblasti privrede i povezivanja partnera iz klastera mobilnosti, sa akcentom na auto-industriju.

Podsekretar Milanković i podsekretar za međunarodne odnose vlade regiona Lombardija, Alan Kristian Rici saglasili su se da je tekuća 2021. godina značajna za auto-industriju, koju očekuju snažne promene i prilagođavanje sa aktuelnom situacijom.

Uprkos tome, naglasio je Milanković, Republika Srbija aktivno radi na ostvarivanju što povoljnijeg ambijenta za razvoj ove privredne grane.

„U prilog tome govori i podatak da je japanski Nidek potpisao okvirni sporazum s Ministarstvom privrede Republike Srbije i gradom Novim Sadom o otvaranju fabrike za proizvodnju elektro-motora i istraživačko-razvojnog centra. Planirano je da u narednih deset godina u to bude investiran najveći deo od ukupno 1,5 milijardi evra, koliko je kompanija planirala da uloži u Evropi. Japanska kompanija koja posluje u četrdeset zemalja u svetu i ima više od 120.000 zaposlenih. U Novom Sadu bi trebalo da proizvodi i trakcione motore, a Nidek fabriku u Novom Sadu najavljuje kao najbolju fabriku te grupe na svetu,“ poručio je Milanković.

On je podsetio na to da je Italija drugi spoljnotrgovinski partner Srbije sa robnom razmenom koja je tokom 2020. godine iznosila 3,3 milijarde evra obostrano, kao i da su nekoliko poslednjih investicionih projekata u Srbiji realizovale upravo kompanije iz Lomabardije što daje snažan impuls i znak da postoji prostor za unapređenje i osnaživanje veza i promovisanje razvoja konkuretnosti i u industriji mobilnosti.

Predsednik Klaster mobilnosti regiona Lombardije, Saverio Gaboardi sugerisao je da se ulaže u nove flote automobila u javnom sektoru koje bi činila električna vozila ili najnoviji tradicionalni modeli, poreski krediti, kao i bespovratne intervencije u lanacu snabdevanja koji donosi tehnološku transformaciju. On je predložio da se saradnja sa patnerima iz AP Vojvodine realizuje u okviru umrežavanja, realizacije B2B sastanaka i inovativnim projektima.

Tokom konferencije je zaključeno da se u narednom periodu očekuje uspostavaljanje dugotrajnih veza između Klastera mobilnosti iz Lombardije i partnera iz AP Vojvodine, s ciljem povezivanja i umrežavanja svih zainteresovanih privrednih, naučnih, razvojnih i javnih institucija iz obe zemlje, radi lakšeg stvaranja sinergija, pokretanja zajedničkih razvojnih projekata i mogućeg stvaranja zajedničkog brenda.

Time se, kako je rečeno, očekuje poboljšanje razvoja industrije mobilnosti, a obe strane rade na stvaranju uslova za istraživanja i inovacije radi „pametne specijalizacije” i identifikovanja najperspektivnijih modela poslovanja.