Сарадња АП Војводине и казахстанске Алматинске области

Председници Покрајинске владе и Алматинске области у Казахстану, Игор Мировић и Амандик Баталов, сагласили су се приликом данашњег сусрета да ће јачање сарадње између АП Војводине и Алматинске области – две најразвијеније регије у Србији и Казахстану – значајно допринети укупном развоју наших двеју држава. У разговору је истакнуто да постоји огроман потенцијал за сарадњу, пре свега, у области пољопривреде, затим у областима обновљивих извора енергије, прехрамбене и грађевинске индустрије, али и туризама и културе.

Председник Мировић је изразио задовољство што је баш делагеција из Казахстана, на челу са председником Алматинске области – прва званична делегација неке земље која је посетила нову Покрајинску владу.
„За Србију и АП Војводину је важна вест да земља попут Казахстана жели да нам буде партнер и да сарађује са нама у бројним областима“, рекао је председник Мировић додајући да је покрајинска администрација спремна за реализацију конкретних пројеката, који ће произаћи из споразума о сарадњи између АП Војводине и Алматинске области.

Амандик Баталов је изразио задовољство чињеницом да ће Алматинска област интензивније сарађивати са покрајином Војводином у области пољопривреде, јер је, како је навео, наша покрајина позната као развијено аграрно подручје. Он је изразио уверење да ће након потписивања споразума та сарадња, у обостраном интересу, брзо бити и конкретизована.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, амбасадор Казахстана у Будумпешти Њ.Е. Нурбах Рустемов, заменик амбасадора Казахстана Галимжан Амиров и помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић.