Покрајинска влада ће подржавати скупове који баштине традицију и културу различитих крајева

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, присуствовао је у Буковцу, седамнаестом по реду Завичајном збору-косидба, спортско-културној манифестацији, чији је циљ очување крајишке традиције и културе.

Традиционалној манифестацији, коју су организовали Завичајно удружење „Мањача“ и Савез крајишких удружења, присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, представници Владе Републике Српске и други гости.

Поздрављајући организаторе и учеснике Завичајног збора, потпредседник Милићевић је нагласио да ће Покрајинска влада увек подржавати скупове који баштине традицију и културу различитих крајева, јер управо по томе је препозната Војводина, као и цела Србија, по богатству различитости.

– Војводина је део Србије у којем се негује заиста богат спектар различитости, а том спектру Крајишници дају посебну боју. То је боја снаге, одлучности, предузимљивости и љубави према свом народу, својој земљи, и наравно, оданости свом пореклу и свом завичају – казао је потпредседник Милићевић.

 Он је додао да завичај никада не умире у човеку, те да је зато важно да се не заборави одакле је ко потекао, а баш зато су значајни скупови попут овог Завичајног збора, који подсећају на старе вештине и обичаје које су вековима неговали преци, на витешка надметања у традиционалним дисциплинама, на традиционалне игре и песме.

Потпредседник Милићевић је захвалио Крајишницима што негују традицију која служи на понос и што истрајавају у њеном чувању.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин нагласио је да су Крајишници донели у Србију и покрајину Војводини најбоље што су имали.

– Крајишници су дали прилику Србији и Војводини да буду поносне на честите и добре људе који су отхранили своје породице – казао је министар Вулин, додајући да српски народ треба да чува различитости које је градио живећи на различитим просторима.

У оквиру манифестације, током целог дана су организоване спортско-витешке дисциплине, богат културно – забавни програм, такмичење у кошењу траве и друго.