Otkriven Spomenik srpskim guslama u Vrbasu

Danas je u Vrbasu, u čast tradiciji pevanja uz gusle kao nematerijalnom kulturnom nasleđu Srbije, otkriven Spomenik srpskim guslama. Rad vajara Ljubisava M. Srdanovića podignut je uz podršku Pokrajinske vlade, a ubuduće će krasiti plato ispred Hrama Vaznesenja Hristovog u centru grada.

Otkrivajući spomenik, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da je Spomenik srpskim guslama posvećen svima koji su vekovima u naše kolektivno sećanje urezivali najsvetlije uzore i bodrili srpski narod da istraje čak i kada se to činilo nemogućim.

„Spomenik Srpskim guslama jeste spomenik našem viševekovnom trajanju, tradiciji, stradanju i herojstvu, kao i našoj celokupnoj istoriji koje bez gusala u našem pamćenju ne bi ni bilo“, rekao je Bjelić istakavši da su gusle za srpski narod mnogo više od instrumenta.

„One su duh i snaga našeg naroda, i izuzetna mi je čast jer prisustvujem trenutku kada je srpski guslar dobio svoj spomenik“, poručio je resorni sekretar Ognjen Bjelić.

„Lokalna samouprava Vrbasa nastaviće da podržava kulturno-umetnička društva – guslarska udruženja, kako ne bismo dozvolili prošlosti da ode u zaborav, a sadašnjosti dali pečat koji su nam ostavili naši preci“, istakao je predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac i zahvalio svima koji su pomogli u podizanju spomenika.

Svečanost otkrivanja spomenika pratila je beseda akdemika Matije Bećkovića.

Pevanje uz gusle, kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva 30. novembra prošle godine na predlog Opštine Vrbas, Guslarskog društva „Vuk Mandušić“ i Saveza guslara Srbije.

Danas u 18.00 časova, u organizaciji GD „Vuk Mandušić“ biće održano guslarsko veče, a uz guslare iz ovog društva učestvovaće i članovi GD „Njegoš“ iz Lovćenca, Hor „Bački pevači“, pesnik Blagoje Baković i autor spomenika Ljubisav M. Srdanović.