Okrugli sto saradnje u oblasti digitalizacije u odnosima između Vojvodine i Grada Ulma

Predstavnici delegacije AP Vojvodine predvođeni pomoćnicom pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vidosavom Enderić, održali su onlajn sastanak s predstavnicima delegacije Grada Ulma, na kom je bilo reči o mogućnostima saradnje u oblasti digatalizacije između AP Vojvodine i tog grada.

Sastanku su prisustvovali direktor Dunavske kancelarije Ulm / Novi Ulm Sebastijan Rim, šef Međunarodne trgovinske i industrijske komore Ulma, Amir Alizadeh, šef Štajnbajs – transfer centra istok–zapad i Štajnbajs – dunavskog centra, Jirgen Rajzner, te šef centra za razvoj Naučno-tehnološkog parka, Novi Sad, Vladimir Todorović, kao i pomoćnik generalnog direktora Instituta „Biosens”, Oskar Marko.

Pomoćnica sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić naglasila je da je današnji sastanak rezultat posete gradonačelnika Ulma, Guntera Ciša Vojvodini, septembra prošle godine, kada je usaglašeno povezivanje institucija i kompanija u oblasti digitalizacije i uspostavljanja saradnje između Instituta Biosens s partnerima iz Ulma i SR Nemačke.

Enderićeva je podsetila na to da je Nemačka prvi trgovinski partner Republike Srbije, s robnom razmenom vrednom osam milijardi evra, a kako je navela – brojne nemačke kompanije uložile su oko 1,5 milijardi evra na teritoriji Vojvodine.

Tokom susreta, ocenjeno je da postoji mogućnost intenziviranja saradnje u oblasti digitalizacije, te unapređivanja uzlaznog trenda ekonomske aktivnosti između Nemačke i Srbije, kao i mogućnost razmene inovativnih pristupa u sistemima digitalizacije poljoprivredne prizvodnje.

Takođe, razmatrani su mehanizmi povezivanja naučnotehnoloških parkova, a nemačka strana uputila je poziv delegaciji AP Vojvodine za učešće na Dunavskom festivalu 2024. godine, kao i na poslovnom forumu kompanija iz Baden-Virtemberga sa zemljama Zapadnog Balkana, u junu ove godine.

Kako je predviđeno, tamo bi bilo moguće realizovati brojne projekte i intenzivirati saradnju u oblasti privrede, povezivanja naučnih institucija, privrednih subjekata i investitora.