Održana Međunarodna konferencija „Luke kao pokretački mehanizam preduzetništva“

Danas je u Novom Sadu održana Međunarodna konferencija u okviru EU projekta podržanog od Interreg Adrion „Power“ programa, koji se odnosi na luke u Jadransko-jonskom slivu kao pokretače preduzetništva i na umrežavanje svih aktera u srodnim institucijama kako bi se razvile inovacione tehnologije koje će pomoći unapređenju preduzetništva luka u ovom regionu.

U pilot projektu učestvuje šest zemalja: Italija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Albanija i Srbija, kao i devet partnera iz opština i područja koja pripadaju Jadranko-jonskom slivu.
Otvarajući Konferenciju, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić istakao je da se ova strategija odnosi na klimatske promene i energiju, a da za cilj ima smanjenje zagađenja vazduha u gradovima, promociju obnovljivih izvora energije, te stvaranje više radnih mesta i veća ulaganja u privredu.

– Zbog toga poslednjih godina lučki sektor primetno prelazi iz industrijskog modela, čiji je cilj isključivo efikasni prevoz robe i putnika, na održiviji i inovativniji model. Evropske inicijative podstiču efikasno upravljanje energijom i “pametno” korišćenje tehnoloških sredstava za postizanje boljih performansi i operativnih ciljeva. Jedini način da lučke vlasti našeg regiona postanu spremne za ovakav prelaz jeste model “Innovation hub” – poručio je Drakulić.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Vidosava Enderić pojasnila je da su Jadransko-jonska regija i region Balkana posebni iz nekoliko razloga. Kulturne granice i politički raskoraci razlog su nedostatka saradnje među državama ove regije, kao i slabe primene politike EU.

– To je, u kombinaciji sa malim kapacitetom i infrastrukturnim ograničenjima luka na ovom području, rezultiralo gubitkom njihovog istorijskog značaja kao mesta razmene, zatim problemima slabe modernizacije, kao i nerešenim pitanjima vezanim za održivost i urbanu obnovu – rekla je Enderićeva.

„Innovation hub“ ili inovacioni centar, istakla je ona, jeste mesto koje pruža infrastrukturu i mogućnosti za razvoj novih ideja i inicijativa te se potreba za jednim ovakvim centrom u Jadransko-jonskom slivu pojavila zbog progresivnog gubitka uloge ovih, uglavnom manjih lučkih gradova, kao mesta trgovinske i kulturne razmene.

Tokom panel-diskusija bilo je govora i o udruživanju rečnih luka na Dunavu i morskih. Želja je da se od njih naprave inovacioni centri koji su sposobni da budu veza između luka i regije, i da se na taj način iskoristi njihov preduzetnički potencijal.

Projekat „Power“ (“Ports as Driving Wheels of Entrepreneurial Relm”) ima cilj da povrati istorijsku ulogu jadransko-jonskih lučkih gradova (Adrion) kao središnjih mesta razvoja i razmene. Finansiran je iz sredstava Evropske unije sa 1.220.944,42 evra, trajao je dve godine, a završetak ove početne faze predviđen je za 1. januar 2020. godine.