Одржан састанак у вези пројекта о смањењу катастрофа и процени ризика

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић рекао је данас на трећем радном састанку у вези пројекта „Dr Share“ („Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation“) да ће ресорни секретаријат и даље пружати подршку овом пројекту, који ће помоћи да се боље координише у кризним ситуацијама изазваним елементарним непогодама у пограничним подручјима. Он је пожелео учесницима успешан рад и похвалио напредак у овом пројекту, јер су све три стране спремне да сарађују, те очекује да ће резултат овог пројекта бити добар алат и темељ за будућу сарадњу.

Циљ овог пројекта је смањење катастрофа, стандардизовање анализа опасности и процене ризика, а вредност пројекта је око 281 хиљада евра, од чега је кроз суфинансирање Европске комисије обезбеђено око 210 хиљада евра. Пројект се спроводи на подручју Вуковарско-сријемске жупанија у Хрватској, Посавске жупаније у Босни и Херцеговини и АП Војводине у Србији, а његова реализација траје 18 месеци.

Како је рекао Крунослав Српак испред Агенције за развој Вуковарско-сријемске жупаније „Храст“, овај састанак радне групе која прикупља и систематизује податке о критичним ресурсима на подручјима која су обухваћена пројектом.

– Задатак је израдити софтвер који ће бити на располагању подручјима обухваћеним овим пројектом, који ће у случају елементарне непогоде благовремено пружити информацију које све критичне ресурсе у кратком времену треба мобилисати и подићи на ниво спремности да би се њиховим ангажманом санирале последице елементарне непогоде – рекао је Крунослав Српак.

На састанку су идентификовани подаци о критичним ресурсима којима располажу све три државе , а потребно је уградити их у базу података која је темељ за софтверску апликацију. Како је речено на састанку, бризна реакције је кључна када се догоди елементарна непогода, а када постоји ажурна умрежена база и евиденција критичних ресурса, онда надлежне службе могу брзо интервенисати.

Састанку је присуствовао и подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, а учествовали су представници партнера на овом пројекту: из Србије Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, из Хрватске Агенција за развој Вуковарско-сријемске жупаније „Храст“, те Државна управа за заштиту и спашавање, као и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавске жупаније из Босне и Херцеговине.