Мировић: Конкретизовани кораци у сарадњи са Алматинском области

Председник Покрајинске владе Игор Мировић заједно са потпредседником Ђорђем Милићевићем, примио је данас делегацију Казахстана, предвођену замеником гувернера Алматинске области, Бескимпиров Серикжаном Исљамовичем и сарадницима.

Током разговора у Покрајинској влади, истакнута је потреба за конкретизацијом корака у сарадњи двeју регија, која би могла да се одвија путем бројних директних инвестиција у области пољопривреде и размене знања у научноистраживачкој делатности.

Мировић је истакао да постоје огромни потенцијали обе земље, најпре у области пољопривреде за чију сарадњу су постављени изузетни темељи пре свега на републичком, а потом и на покрајинском нивоу.

„Данашњом посетом нашим институтима, установама и пољопривредним компанијама са програмима које смо припремили, стварамо услове за конкретне моделе сарадње које ћемо формирати,“ рекао је Мировић, додајући да осим просперитетне сарадање у области бизниса ово предствља и учвршћивање пријатељских веза двеју држава.

Мировић и Исљамович су се сагласили да осим потенцијала у пољопривреди, постоје велике могућности за сарадњу у области туризма, културе и образовања, путем директних инвестиција и размене знања, програма, као и студената између Универзитета двеју регија.

Исљамович је изразио задовољство посетом, и наду да би данашњи сусрети између представника института већ сада могли донети конкретне уговоре и резултате. Он је додао да Војводина поседује изузетне ресурсе у производњи млечних производа, што представља један од фокуса за будућу сарaдњу. Заменик гувернера, је указао и на интерес казахстанских власти за инвестирање у области бањских ресурса Војводине.

У циљу свеобухватнијег увида у аграрне потенцијале Војводине, делегација Казахстана је заједно са покрајинским секретаром за регионални развој, међурегионалну сарaдњу и локалну самоуправу, Огњеном Бјелићем, посетила савремену фарму за производњу млечних производа „Мужлаи“ у Бачком Градишту и Институт НС семе у Новом Саду.

Сусрету су осим амбасадора, Нурбаха Рустемова и Ержана Жерликанова, присуствовали и бројни представници водећих компанија, института и дирекција из области аграрног развоја више казахстанских регија.

Чланови делегације су заједно са потпредседником Милићевићем, данашњу посету наставили обиласком научноистраживачког института „BioSense“ где су презентoвани савремени методи за истраживање и развој информационих технологија у биосистемима који се примењују у Војводини.