Договорени заједнички наступи на иностраним сајамским манифестацијама

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић састао се 16. децембра 2019. године у Бањалуци са министром за привреду и предузетништво у Влади Републике Српске Вјекославом Петричевићем, ради договора о заједничким наступима Републике Српске и АП Војводине на водећим међународним сајамским манифестацијама.

Данашњи састанак представља корак у реализацији Споразума о заједничким наступима на сајамским манифестацијама Војводине и Републике Српске, потписаног пре месец дана у Бањалуци.

– Ово је најсветлији пример како снажни политички односи и све интензивнија сарадња Србије и Српске стварају простор за реализацију веома значајних пројеката од обостране користи” – поручио је Бјелић.

Реч је о водећим иностраним сајамским манифестацијама на којима је АП Војводина већ учествовала. Војводина и Република Српска и ће током 2020. године заједнички наступити на три сајма. Први се очекује већ у фебруару – сајам воћа и поврћа „Фрут логистика“ у Берлину, затим сајам винарства „Винитали“ у Верони и најзначајнији сајам инвестиција и некретнина „Експо реал“ у Минхену почетком октобра.

Секретар Бјелић је подсетио на то да су у питању најфреквентнији сајмови где је неопходно пружити максимум, и изразио наду да ће добром организацијом и квалитетном презентацијом потенцијала, Војводина и Република Српска заједнички остварити значајне контакте са водећим светским фирмама из бројних области те да ће привући квалитетне инвестиције.

Током састанка у Влади Републике Српске представници Развојне агенције Војводине представили су досадашња искуства у вези са процедурама и условима које је потребно испунити пре самог учешћа на манифестацијама овог ранга.

Састанку су присуствовали директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ и помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић.