Мировић и Чонка о привредној сарадњи и неговању пријатељства

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас делегацију румунске жупаније Арад, коју је предводио председник Жупанијског већа Јустин Чонка (Iustin Cionca). На састанку се разговарало о неговању пријатељских веза између Србије и Румуније, Војводине и Арада, о интензивирању привредних контаката и о могућим заједничким пројектима у бројним областима.

Председник Покрајинске владе је на састанку истакао да за разговор постоји много тема, и оних које проистичу из традиционалног пријатељства румунског и српског народа, али и нових, које произилазе из интензивне међурегионалне сарадње у оквиру еврорегиона ДКМТ. Он је подвукао да само пре свега практични, а затим и динамични и садржајни привредни и културни контакти могу грађанима донети добробит и унапредити свеукупни стандард. Подсетивши на чињеницу да Покрајинска влада румунску националну мањину подржава, између осталог, и финасирањем Румунског националног савета, Завода за културу војвођанских Румуна и недељника „Либертатеа“, председник Мировић је нагласио да су те активности, уз деловање српске мањине у Румунији, мост између два народа.

Председник Покрајинске владе рекао је и да је веома важно подстицати нове програме прекограничне сарадње, као и привреднике и једне и друге стране на нова улагања, сарадњу регионалних и локалних привредних комора, као и пројекте у туризму.

Председник Жупанијског већа Арада Јустин Чонка истакао је током данашњег сусрета да у Араду постоји много објеката који су и део историје Срба – поред родне куће једног од највећих добротвора српског народа, Саве Текелије, у Араду се налази и војна тврђава у којој је током Првог светског рата живот изгубило више од 4000 Срба. Делегација из Арада изнела је своју жељу да се у складу са могућностима, приступи заједничком обележавању тог простора због неговања сећања на значајне историјске догађаје. Председник Мировић је иницијативу да се место страдања наших сународника адекватно означи оценио као изузетно важну, и захвалио се саговорницима на пажњи и посвећености са којом се односе према српској заједници у Румунији. Делегација из Арада упутила је председнику Покрајинске владе званичан позив за манифестацију у априлу ове године којом ће Жупанија Арад обележити 25 година од оснивања, што ће истовремено бити и прилика да се сусрети са делегацијама регија са којима Арад негује братске и пријатељске везе, разговара о повезивању и сарадњи.

Данашњем састанку у Покрајинској влади присуствовали су Дору Синаћи (Doru Sinaci), директор Културног центра Арад при Жупанијском већу и Андреи Андо (Andrei Ando), шеф Канцеларије за коминикације и стратегију у тој жупанији.

У разговору о сарадњи Војводине и Арада учествовали су и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић; саветник председника Сенка Бенгин и заменик покрајинског секретара за кутуру и јавно информисање Небојша Кузмановић.