Sekretar Bjelić prisustvovao otvaranju granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je danas tradicionalnom otvaranju granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije (kod naseljenog mesta Rabe), koje organizuje Regionalna saradnja Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT).

Sekretar Bjelić istakao je da rezultati dvadesetogodišnje saradnje u okviru Evroregije DKMT pokazuju da idemo u pravom smeru, ulažući napore kako bi se dogovoreni projekti realizovali.

„U vremenu kada je teško obezbediti dovoljno sredstava za razvoj, moramo pokazati odgovornost i pronaći način da poboljšamo život građana. Naše namere, pokazujemo realizacijom projekata kao što su „Železnica snova“ i „Raznobojna saradnja“, poručio je Bjelić.

On je podsetio da „Železnica snova“ predstavlja nastavak revitalizacije železničke pruge Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja, koja je u dva IPA projekta već pripremljena, i da kako je rekao, priznanje zajedničkom radu jeste i to što su nedavno, Vlade Mađarske i Srbije na zajedničkoj sednici potpisale Sporazum o izgradnji ove pruge.

„Kroz projekat „Raznobojna saradnja“ gradimo kulturne i turističke centre u Morahalomu i na Paliću, da bi postali regionalni centri kulture koji sakupljaju i prosleđuju informacije iz oblasti kulture ali i privrede“, dodao je Bjelić , zaključivši da je cilj evroregije koju smo gradili svih ovih godina, smanjenje razlika u ekonomskom razvoju i kvalitetu života, a sa druge strane, očuvanje svih vrednosti koje smatramo našim bogatstvom.

Nakon svečanosti na tromeđi, u mestu Beba Veke održano je zasedanje Skupštine regionalne saradnje Evroregije DKMT.

Tokom predsedavanja, uručene su nagrade „Istaknuti u DKMT-u“, kojima se, od 2012. godine, nagrađuju najbolji projekti ove evroregije, a predsedavajući Regionalne saradnje Dunav Kriš Moriš Tisa, Kalin Dobra, uručio je „kocku“, simbol DKMT-a predsedniku Generalne Skupštine Bač-Kiškun, Rideg Laslu, čime je ovoj županiji predato predsedavanje u narednih godinu dana.