U Čurugu obeležena 75. godišnjica racije u Bačkoj

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, prisustvovao je u Čurugu, kao član delegacije Pokrajinske vlade koju je predvodio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, centralnom pomenu na sve žrtve koje su nevine stradale u zloglasnoj raciji mađarskih fašista u januaru 1942. godine u Bačkoj.

Nakon parastosa u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg, u Muzeju žrtava racije u Čurugu – nekadašnjem žitnom magacinu gde su se odigrali tragični događaji, održan je pomen i položeni su venci u znak sećanja na nevino postradale u raciji.
Okupljenima su se obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić i uputili zajedničku poruku da pomen zaslužuju sve nevine žrtve, ali i da predstavlja opomenu da se takvi zločini nikada više ne ponove.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da se pre 75 godina u ledom okovanoj Šajkaškoj, činilo da je neljudsko zauvek uzmaklo pred ljudskim, jer je samo u Čurugu, za svega nekoliko dana, pobijeno gotovo 900 nevinih ljudi, među kojima je bilo i dece. Zločini su nastavljeni i u drugim mestima u južnoj Bačkoj, da bi u januarskoj raciji bilo ubijeno gotovo 4.000 ljudi.
Mirović je poručio da nevini stradalnici zaslužuju večno sećanje, jer, ko zaboravi zločin, osuđen je da se zločin ponovi i da u njemu opet bude ili žrtva.

– Zato ćemo narednih dana obići i Žabalj, Mošorin, Lok, Titel, Gardinovce, Bečej i druga mesta južne Bačke, da se svuda poklonimo žrtvama i ponovimo da ih nikada nećemo zaboraviti – rekao je Mirović i dodao da ne smemo zaboraviti i sve druge nevine žrtve tih strašnih vremena.
Po njegovim rečima, u Čurugu, su svi zajedno, bez obzira na kojoj strani su tokom Drugog svetskog rata bili naši preci. Tu smo sa jasnom svešću da istinskog pomirenja i trajnog mira među ljudima i narodima nema ako brojimo i osuđujemo samo tuđe, a prećutkujemo sopstvene grehe – rekao je Igor Mirović.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da ni od svoje, ni od zajedničke istorije niko ne može pobeći, i da je malo ko verovao da će, kao što je to danas, Čurug postati zajednički simbol stradanja. On je naglasio da su danas, kada su decenije protekle od ratnih strahota, pripadnici dva naroda „spremni i željni zajedničkog poklanjanja pred žrtvama i da ne verujemo decenijama ponavljanim demagogijama, da zločin može biti kolektivan“.

– Zločin uvek ima svoje lice. Zajednički može da bude samo saosećaj i poklanjanje žrtvama – rekao je Pastor i podsetio na to da su se u junu 2013. godine, predsednici Srbije i Mađarske zajednički poklonili žrtvama u Čurugu, onima iz 1942. i onima iz 1944 – 45. godine i izrekli prostu istinu da se u ratu biraju strane, a počinilac zločina ima svoje ime i prezime – naglasio je Pastor.
Naglasivši da je naša dužnost i obaveza da sačuvamo uspomene na čuruške stradalnike, Pastor je dodao da bi u Topalovom magacinu tokom cele godine trebalo održavati otvorene razgovore o suočavanju sa prošlošću, kao i da bi se trebalo setiti i svih dobrih i pravednih ljudi koji su pokušavali i rizikovali svoje živote da bi spasili živote svojih komšija.

Krajem prošle godine je, na inicijativu Pokrajinske vlade i Eparhije Bačke Srpske pravoslavne crkve, obrazovan Odbor za obeležavanje racije u Bačkoj, koji će, od ove godine, počev od Čuruga, svakog januara u drugom mestu organizovati centralni pomen u znak sećanja na ove tragične istorijske događaje u Bačkoj, o kojima se nedovoljno zna, kada je u surovoj raciji mađarskih fašista ubijeno više hiljada nevinih ljudi.
 Obeležavanju godišnjice racije u Bačkoj prisustvovali su stanovnici Čuruga, predstavnici Memorijalnog društva „Racija 1942“, koje okuplja i potomke nastradalih, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici opštine Žabalj, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Ambasade Mađarske, kao Jevrejske opštine Novi Sad.