Vojvodina preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija

Autonomna pokrajina Vojvodina preuzela je predsedavanje Zajednicom podunavskih regija u 2020. i 2021. godini. Tokom naredne dve godine, biće domaćin brojnim događajima koji će partnere u okviru Zajednice okuplјati oko tema koje se odnose na oblast kulture, transporta i digitalizacije na prostoru dunavskog sliva.

Povodom preuzimanja predsedavajuće funkcije, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, primio je danas delegaciju predstavnika regionalnih ministarstava Donje Austrije iz oblasti međunarodne saradnje, kulture i transporta predvođenu šefom Odelјenja za međunarodnu saradnju Simonom Ortnerom kako bi sa aktuelnim predsedavajućim definisali elemente budućeg predsedavanja zajednicom.

Tokom sastanka u Pokrajinskoj vladi predložili su brojne teme koje mogu biti deo budućeg predsedavanja. Razgovarano je o saradnji u oblasti kulture, koja uklјučuje saradnju Srpskog narodnog pozorištaa i Euro Baleta iz Sankt Poltena, razmenu kulturnih poslenika, izložbi i predstava, organizaciju konferencije sa Dunavskim univerzitetom iz Kremsa.

Takođe, najavlјeno je otvaranje izložbe o Dunavskom regionu u Sankt Poltenu, na kojoj će učestvovati resorni sekretarijat za kulturu. Saradnja u oblasti transporta uklјučuje mogućnosti implementacije platformi koje su rezultat rada u okviru projekta Gateway, učešća na konferencijama projekta prekogranične železnice Segedin-Subotica-Baja, te planiranih međunarodnih konferencija u Novom Sadu.

Tokom dvodnevne posete, delegacija Donje Austrije je posetila Srpsko narodno pozorište, Galeriju Matice srpske, kao i kulturne stanice Svilara i Eđšeg u Novom Sadu.

Radna zajednica podunavskih regija osnovana je potpisivanjem Zajedničke izjave u Beču 1990. godine, i intezivno radi na promociji razvoja dunavske regije. U njeno članstvo uklјučene su 23 regije iz 10 podunavskih zemalјa i ove godine proslavlјa 30 godina postojanja.