U Orašju održan Forum Dunav-Sava saradnje

U saradnji sa Gradom Ulm/Novi Ulm i predstavnikom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Vlada Županije Posavske, danas je bila domaćin Foruma Dunav-Sava saradnje u Orašju. Predsednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić sa saradnicima, pozdravio je učesnike skupa kojem su uz ostale prisustvovali predstavnici grada Ulma Anreas Raab i Sebastian Rihm te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i gradova Vinkovci, Vukovar, Novi Sad, Sombor i opštine Orašje. Na radnom sastanku rasprava je vođena o zajedničkom predlogu Ulma/Novog Ulma i predstavnika Skupštine AP Vojvodine o strukturi Dunav- Sava Foruma, osnivanju Koordinacione grupe kao i planiranim aktivnostima u 2020. godinu.

Nakon sastanka u izjavi za medije Sebastijan Rihm, direktor dunavske kancelarije u Ulmu i Novom Ulmu je kazao  da je razgovarano o saradnji i budućim projektima sa svih deset partnera, kao i o  projektima iz oblasti kulture, logistike, zaštite životne sredine i drugim.

– Mi smo već sarađivali na tim područjima, a danas je bilo važno utvrditi presek događaja i šta je realizovano. Osnovali smo Koordinacionu grupu koja će u ime svih partnera voditi ove poslove i teme. Izdvajam odličan projekt s Orašjem vezano za dualni sistem obrazovanja škola iz Ulma i Orašja. Nadamo se da će takvi projekti iz edukativnog segmenta zaživeti i u drugim partnerskim područjima – izjavio je Rihim.

Krunoslav Srpak, savetnik za međunarodnu saradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije Dunavsko-savsku saradnju, vidi kao dobru platformu za povezivanje regija, država koje su već u Evropskoj uniji, ali i onih koje su kandidati za članstvo u Euvopskoj uniji.

– Postoje brojni evropski projekti i prekogranični programi koji su okosnica za stvaranje zajedničkih projekata. Sada smo identifikovali nekoliko područja saradnje i mislim da idemo u pravom smeru. Možemo govoriti o začecima određenih zajedničkih projekata u sektoru turizma i privrede. Na pravom smo putu da ih uobličimo i prijavimo na buduće konkurse – kazao je Srpak.

Zadovoljstvo uspešnom saradnjom u okviru Dunav- Sava Foruma novinarima je preneo i načelnik opštine Orašje Stanko Vincetić.

– Bilo je konkretnih predloga kako da unapredimo saradnju Dunav-Sava. Na području opšine Orašje posebno nas zanimaju teme ekonomskog razvoja i dualno školstvo – naglasio je Vicentić i istakao da je sa gradom Ulmom već uspostavnjena komunikacija gde je i dogovoreno na nivou Vlade Županije Posavske i resornog ministarstva, povezivanje srednje škole iz Orašja i Ulma.