Sekretar Bjelić: Turistička pruga Sonta-Apatin-Sombor-Bački breg može biti poput Šarganske osmice

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić poručio je u sredu, 23. novembra 2016. godine,  na javnoj prezentaciji projekta „ Studija opravdanosti za pretvaranje napuštene pruge Sonta-Apatin-Sombor-Bački Breg u turističko muzejsku prugu Specijalnog rezervata prirode Gornje podunavlje“ koju realizuje Vojvođansko društvo za železnicu, da pokrajinska Vlada podržava ovakve i slične projekte, te da potencijal u njegovoj realizaciji vidi poput turističke pruge Šarganska osmica.

„Činjenica da ovakvi projekti mogu biti opravdani ilustruje i atraktivnost čuvene „Šarganske osmice“ na području Zlatibora i Užica, a sličnih primera ja mnogo i u našem širem okruženju“, rekao je sekretar Bjelić , napominjući da, iako je ova deonica pruge van funkcije, njeni potencijali u turističkom smislu mogu biti veoma dragoceni.
„Mi ćemo u svakom momentu podržati ovakav i slične projekte. Činjenica je da ova pruga koju pokušavamo da revitalizujemo nije u funkciji duži vremenski periodu i ova studija opravdanosti je jedan od primera kvalitetnih ideja. Sekretarijat na čijem sam čelu, ali i svi nadležni sekretarijati će uvek podržavati ovakve ideje, s tim da uvek insistiramo da se akcenat stavi na eksterne izvore finansiranja, što će i biti slučaj sa ovim projektom“, naglasio je sekretar Ognjen Bjelić.

Projekat „Studija opravdanosti za pretvaranje napuštene pruge Sonta-Apatin-Sombor-Bački Breg u turističko muzejsku prugu Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje“ koji realizuje Vojvođansko društvo za železnicu, na osnovu saradnje sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, predstavlja inovativan projekat s ciljem da se revitalizuje zapostavljena deonica od Sonte do Bačkog Brega, uz mogućnost i prekogranične saradnje sa mađarskim gradom Baja gde se pruga nastavlja, rečeno je na prezentaciji.

Predsednik Vojvođanskog društva za železnicu Milan Vučinić koji je predstavio ceo projekat, istakao je ovom prilikom da će ova Studija obratiti pažnju i na: karakteristike regiona, razvoj saobraćajne i infrastrukturne mreže regiona, kulturno i industrijsko nasleđe, multikulturalnost, potencijale turizma zasnovane na specifičnoj turističkoj ponudi i dr.

Projekat je podržao i direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Nemanja Starović i istakao da ovaj projekat ima dodatni značaj kao potencijalni budući prekogranični projekat sa Mađarskom.