Subvencije od 350 miliona dinara za nova radna mesta u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, uručio je danas ugovore o subvencijama vredne 350 miliona dinara predstavnicima 19 privatnih preduzeća po osnovu Konkurasa za dodelu sredstava iz Budzetskog fonda za sprovođenje mera razvojne politike AP Vojvodine.

Resorni sekretar Bjelić istakao je da Pokrajinska vlada ovu meru razvojne politike sprovodi po prvi put, u koordinaciji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, definišući tako jedinstveni prioritet iz svog programa, a to je brži privredn razvoj AP Vojvodine kroz otvaranje novih radnih mesta.

Realizacijom investicionih projekata u ovih 19 kompanija koje su kroz sistem bodovanja izdvojene kao najlikvidnije i najuspešnije, u narednom periodu –najkasnije do tri godine, predviđa se otvaranje oko 790 novih radnih mesta. Takođe, ova radna mesta moraju biti zadržana od tri do pet godina nakon realizacije projekta, a isplaćena zarada za novozaposlene radnike najmanje 20 odsto viša u odnosu na minimalnu zaradu u Republici Srbiji.

„Sredstva su obezbeđena prvoklasnim bankarskim garancijama, a realizacija projekata biće praćena od strane Razvojne agencije na kvartalnom nivou, dok će se godišnje podnositi izveštaj nezavisnog revizora“, poručio je Bjelić, i najavio da će sekratarijat naredni konkurs raspisati već u januaru 2018. godine.

On je ponovio da su opredeljena sredstva usmeravana u skladu sa politikom ravnomernog regionalnog razvoja, na osnovnu stepena razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se realizuje projekat, bodovne liste i kriterijuma za ocenu biznis planova.

Gotovo sve kompanije su iz reda proizvodnih delatnosti – metalo-prerađivački sektor, proizvodnja i prerada voća i povrća, tekstilna industrija, dok se jedina kompanija iz sektora usluga bavi se informacionim tehnologijama.