Subvencije od 15 miliona za stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih porodica

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo uručili su danas u Pokrajinskoj vladi ugovore vredne 15 milona dinara za stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih porodica na teritoriji AP Vojvodine.

Ugovori se odnose na kupovinu seoskih kuća i okućnica, a pravo na novčanu pomoć u ovom javnom pozivu ostvarilo je 15 porodica sa teritorije AP Vojvodine.

„Realizovanje ovog projekta od strane Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu jeste aktivnost koja je bila i ostala prioritet jer je poboljšanje uslova stanovanja preduslov za razvoj i napredak stanovništva koje je izbeglo na teritoriju AP Vojvodine, a naša je dužnost da istrajemo u zajedničkoj podršci Pokrajinske vlade i Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, uz veliku operativnost i posvećenost Fonda“, poručio je Sofić.

Resorni sekretar je istakao da u prilog tome govori i podatak da je u ovoj godini Pokrajinska vlada opredelila 30 odsto više sredstava za budžet Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu u odnosu na prethodnih nekoliko godina, kao i da je Fond proširio delokrug svojih aktivnosti na oblasti kulture, prosvete i nauke.

„Pre samo nekoliko dana, dodelili smo jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 40.000 dinara za 100 najboljih učenika srednjih škola, te i tom merom želimo da pokažemo čvrstu rešenost Pokrajine da pomogne njihovo školovanje i stvori bolje uslove učenicima koji svojim rezultatima opravdavaju veru u izvesnu budućnost Srbije“, podsetio je Sofić i naglasio da će pokrajinske institucije uvek biti stabilan oslonac za saradnju sa Fondom kada je reč o gorućim problemima izbeglih i raseljenih porodica, kroz proces iznalaženja trajnih rešenja neophodnih za život dostojan savremenog čoveka.

Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo kazao je da je današnji događaj samo deo velikog projekta čiji je cilj trajno stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica sa prebivlištem na teritoriji AP Vojvodine. On je podsetio da je ovom merom Pokrajinska vlada rešila stambeno pitanje za gotovo 500 porodica, da je preko 800 porodica dobilo pomoć u vidu građevinskog materijala, te da su od 2018. godine sva opredeljena sredstva bespovratna.