Prvi „Sajam zavičaja-zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom najave sajma koji će se po prvi put održati 6. juna u Novom Sadu, pod nazivom „Sajam zavičaja-zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da sve veći broj raznovrsnih i dobro osmišljenih manifestacija koje imaju za cilj da promovišu zajedništvo srpskog naroda širom regiona, jeste proizvod uspostavljenog kontinuiteta svestrane saradnje naše države sa Republikom Srpskom.

Manifestacija ima za cilj okupljanje i povezivanje brojnih relevantnih aktera iz oblasti privrede, kulture i turizma koji žele da unaprede saradnju srpskog naroda u Srbiji i regionu. Učešće su najavili predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Privredne komore Banja Luke, Privredne komore Vojvodine, kao i predstavnici drugih institucija, privrednici iz Srbije i regiona, predstavnici gradova i opština, zavičajna udruženja i kulturno umetnička društva.

Sajam će otvoriti potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač, dok će izlagače obići predsednici Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srpske Igor Mirović i Radovan Višković.

Resorni sekretar je podsetio da trend privrednog povezivanja u značajnoj meri podržava Pokrajinska vlada i posebno Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Kako je rečeno, preko 300 učesnika i 30 izlagača, u četvrtak će kroz brojne B2B sastanke imati priliku da unaprede sve vidove aktivnosti u podizanju nivoa i dinamike međusobne saradnje.

„Posebnu vrednost imaju mere kojima podržavamo zajedničke projekte u oblasti saobraćaja, energetike, turizma, obrazovanja i kulture koje realizuje Republika Srbija preko nadležnih ministarstava. Takav pristup unapređuje regionalnu stabilnost i ubrzan ekonomski razvoj, kao jedan od najvažnijih političkih ciljeva Republike Srbije“, poručio je Bjelić, izrazivši nadu da će Sajam zavičaja motivisati sve učesnike da kroz brojne poslovne susrete, stručne skupove i prezentacije iz oblasti privrede, turizma i kulture, zajednički sagledaju aktuelno stanje, mogućnosti saradnje, primere dobre prakse i načine finansiranja i poslovanja na tržištu.

Organizatori sajma su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.