Drakulić: osnaživanje opština i ohrabrivanje investitora da ulažu u manje razvijene je jedan od prioriteta

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić poručio je u subotu, 19. novembra 2016. godine, govoreći o lokalnom razvoju na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o razvoju novih vidova turizma i njihove održivosti da su prioriteti Pokrajinske vlade  investicije, nova radna mesta, osnaživanje lokalnih samouprava, te da je cilj ohrabriti investiture da odlaze i u manje razvijene opštine.

“Mi smo u sekretarijatu ove godine krenuli u vrlo intezivan obilazak lokalnih samouprava gde nam je cilj da se upoznamo sa realnim postojećim kapacitetima, ali i da upoznamo opštine sa našim planom da se sa budžeta aktivno okrenu spoljnom finasiranju.

Naš cilj je da ojačamo lokalne kapacitete tako da budu osposobljeni za aktivno pronalaženje spoljnih izvora finasniranja, bilo da je reč o stranim investicijama ili o projektima koji će obezbediti novac iz stranih fondova, na prvom mestu dostupnih EU fondova”, rekao je na uvodnoj sesiji drugog dana koneferncije pomoćnik Drakulić.

On je još dodao da je cilj Sekretarijata revidiranje strategija razvoja i akcionih planova po lokalnim samoupravama, kao i povećanje kapaciteta opština za lokalni ekonomski razvoj, u okviru čega su i turistički potencijali.

U Novom Sadu je tokom vikenda održana Regionalna konferencija o biodiverzitetu, niskokarbonskom turizmu i lokalnom ekonomskom razvoju, a u svetlu nove razvojne agende Ujedinjenih nacija do 2030. godine i ciljeva održivog razvoja.

Na samom otvaranju konferencije, gde je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, učesnicima su se obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izvršni direktor Svetske turističke organizacije (UNWTO) Marsio Favila, ambasadorka Brazila u Srbiji nj.e. Izabel Kristine de Azevedo Hejvaert i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano.

Osmu po redu EIAT Konferenciju je organizovao Centar za istraživanja i studije turizma, uz podršku i partnerstvo Pokrajinske vlade, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, Centralne evropske inicijative (CEI), Grada Subotice i Turističkih organizacija Srbije, Vojvodine i Crne Gore.