Održan Prvi Okrugli sto na temu „Funkcionisanje saveta za međunacionalne odnose i mesne samouprave u opštinama i gradovima Vojvodine“

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, u skladu sa svojim nadležnostima, održao je u utorak, 09. maja 2017. godine, u Novom Bečeju, prvi od pet  planiranih Okruglih stolova na temu „Funkcionisanje saveta za međunacionalne odnose i mesne samouprave u opštinama i gradovima Vojvodine“, gde su u radu ispred sekretarijata učestvovali pomoćnik pokrajinskog sekretara Šandor Egereši sa saradnicama Dušankom Zeljković i Vladislavom Ranđelović, ispred Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine –nacionalne zajednice, podsekretar Žolt Sakalaš, kao i predstavnici opštine Novi Bečej, Žitišta, Titela, Bečeja i Grada Zrenjanina.

Predstavnici opština i gradova izneli su svoja zapažanja u vezi funkcionisanja saveta za međunacionalne odnose i mesnih zajednica, izneli probleme sa kojima se svakodnevno susreću, a koji su najčešće organizacione prirode, kao i probleme nedostajućih finansijskih  sredstva.

U svim prisutnim opštinama i gradovima su osnovani saveti za međunacionalne odnose, ali je iskazana potreba za uspostavljanjem  bolje horizontalne i vertikalne saradnje i međusobnog informisanja, koje bi doprinelo aktivnijem i kvalitetnijem radu ovog stalnog radnog tela na lokalu.

I mesne zajednice sve više postaju samo formalno-pravni oblik zadovoljavanja neposrednih potreba građana, bez suštinskih poslova i zadataka, uprkos stvarne potrebe za funkcionisanjem iste i njene uloge u očuvanju života u selima. Osnovni razlog su zakonske promene kojima su mesnim zajednicama oduzete dosadašnje nadležnosti obavljanja određenih komunalnih delatnosti, kao i ukidanje mesnog samodoprinosa čime su mesne zajednice ostale bez svojih prihoda.

Prioritet rada Sekretarijata je savremena i efikasna lokalna samouprava u Vojvodini u kojoj svi građani zadovoljavaju svoje opšte i specifične potrebe, uz uzajamno razumevanje i toleranciju.

U tom pravcu, a polazeći od lociranih problema, Sekretarijat je spreman da u zajedničkom angažovanju sa predstavnicima lokalnih administracija iznađe i predloži način poboljšanja organizacije i rada saveta za međunacionalne odnose, kao i mesnih zajednica.