Položen kamen temeljac za Srpski kulturni centar u Morahalomu

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je danas polaganju kamena temeljca za Srpski kulturni centar u Morahalomu, u Mađarskoj.

Kulturni centar gradi se u sklopu projekta „Colorfull Cooperation“ kroz INTERREG-IPA program pregogranične saradnje Mađarska-Srbija. Projekat se realizuje u organizaciji Evroregionalne agencije DKMT u cilju razvoja sveobuhvatne kulturne i turističke strategije za ceo mađarsko-srpski pogranični region, te je u planu izgradnja objekta iste namene i na subotičkom Paliću.

„Izgradnju Srpskog kulturnog centra u Morahalomu, čiji kamen temeljac danas postavljamo, moramo tretirati upravo kao jedan od projekata koji je nastao kao izraz usaglašavanja naših međusobnih potreba u čijoj osnovi je obostrana spremnost da intenziviramo saradnju u pograničnim sredinama u interesu naših građana,“ poručio je Bjelić i istakao da realizacija ovakvih međunarodnih projekata ne bi bila moguća bez finansijske podrške Evropske unije i političke atmosfere uzajamno dobrih bilateralnih odnosa između Srbije i Mađarske na najvišem nivou.

Vrednost projekta čiji je vodeći partner u našoj zemlji Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, iznosi 3,7 miliona evra, obezbeđenih iz evropskih fondova.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branko Ružić istakao je da je ovaj projekat, vredan pažnje, još jedan pokazatelj jačanja dobrih odnosa Mađarske i Srbije.

„Istovremeno, pokazano je da su pokrajinske i lokalne vlasti spremne da na najbolji način usmere sredstva iz EU fondova u projekte koji spajaju ljude i jačaju prijateljske veze dva naroda“, rekao je ministar Ružić.

Gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi je kazao su budući kulturni centri u Morahalomu i na Paliću zajedničke tačke razvijanje saradnje naročito u oblastima kulture i turizma. Takođe, kako je Nogradi istakao, ti kulturni centri su neka vrsta ambasadora kultura i ujedinjenih interesa u poštovanju srpske i mađarske manjine u ovom pograničnom području.

Polaganju kamena temeljca u Morahalomu, prisustvovali su predsednik „Edj Masert“ udruženja Feliks Duka, državna sekretarka za regionalni razvoj u Vladi Mađarske Vitajoš Ester Žuža, predstavnici Evroregije DKMT i druge visoke zvanice.