Počeli „Dani Srpske u Srbiji“

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu  Ognjen Bjelić prisustvovao je sinoć  u Beogradu svečanom otvranju  manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ koju je uz prisustvo Patrijarha srpskog g. Irineja otvorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je tom prilikom istako da iako živimo na različitim mestima naša vera kultura i jezik su isti te da su veze naroda sa dve obale Drine sve čvršće. On je dodao da u prilog tome govore brojni realizovani projekti  između Republike Srpske i Srbije.

U programima ovogodišnje  manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ tokom šest predstojećih dana u 19 gradova Srbije,  Srpsku će sa više od 35 izvođenja predstviti naučne kulturne i umetničke institucije, profesionalna i amaterska pozorišta i trupe, kulturno-umetnička društva kao i samostalni umetnici, glumci i književnici.

Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici Srpske i Srbije, akademici i književnici a osim sekertara Bjelića ispred Pokrajinske vlade početak manifestacije su pratili i pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović kao i sekeretar  za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“  Novom Sadu  održaće se tokom 5. i 6. septembra. Prvog dana u Kulturnom centru Novog Sada  biće upriličeno muzičko veče, a narednog na Trgu slobode, kulturno-umetnički program „Stazama zavičaja“ gde će u organizaciji Fonda za pružanje pomoći izbeglim prognanim i raseljenim licima i Predstavništva Republike Srpske  u Srbiji,  gostovati velika smotra srpskog folklornog ansambla i pevačke grupe iz Srbije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.