Igor Mirović položio kamen temeljac novog objekta fabrike „HealthCare Europe“ u Rumi

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je u industrijskoj zoni u Rumi položio kamen-temeljac za izgradnju novog proizvodno-skladišnog objekta kompanije „HealthCare Europe“, koja ja za samo dve godine izgradila visokotehnološki kompleks sa više od 500 zaposlenih. Kada bude izgrađen novi objekat, čija investicija iznosi 3,5 miliona evra, zaposliće se još 300 ljudi.

Fabrika za proizvodnju dušeka, jastuka i drugih proizvoda od memorijske pene, otvorena u Rumi 2015. godine kao rezultat zajedničkog ulaganja kineske kompanije „Healthcare“ i danske kompanije „Everrest“, uspela je da svoje proizvode uspešno plasira na najzahtevnijim tržištima.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da su za Srbiju ovo veoma značajne kompanije, posebno za Vojvodinu, gde u prvih 10 meseci 2017. godine, beležimo rast izvoza veći za 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine, kao i smanjenje broja nezaposlenih. Kako je Mirović rekao, najveći apsolutni broj smanjenja nezaposlenih je iz Vojvodine, u poređenju sa drugim delovima Srbije, većim čak nego u Beogradu.

„Na osnovu tih pokazatelja može se videti da se ostvaruje ona politika o kojoj sam govorio i koja je vezana za brži i energičniji ekonomski razvoj Vojvodine. Za našu zemlju je sada najvažnije da imamo političku stabilnost, da se nastavi sa direktnim investiranjem velikog broja kompanija, da sa Republikom imamo komplementarne subvencije privredi“, izjavio je Mirović i naveo da je u poslednjih šest meseci prisustvovao otvaranju desetak fabrika u Vojvodini.

Predsednik Pokrajinske vlade najavio je da je pripremljen predlog budzeta za 2018. godinu i da se nastavlja sa politikom subvencija. Posebno je naglasio direktne subvencije privredi koje će biti obezbeđene preko Razvojne agencije Vojvodine.

„U ovoj godini za tu namenu obezbeđeno je 350 miliona dinara, a naredne godine planiramo da ta sredstva povećamo sa ciljem da podržimo kompanije sa minimalno 10 i maksimalno 100 zaposlenih, posebno u manje razvijenim sredinama“, rekao je Mirović.

Direktor kompanije u Rumi Aleksandar Podravac zahvalio se predsedniku Pokrajinske vlade i opštinskom rukovodstvu na podršci, bez koje se ne bi mogao izgraditi budući kompleks „HealthCare“ i dodao da će se novi deo fabrike prostirati na skoro 10.000 kvadratnih metara. Predviđeno rok za izgradnju je maj naredne godine.

Nakon obilaska ove fabrike i označavanja početka njenog proširenja, u Opštini Ruma održao je radni sastanak sa njenim predsednikom Slađanom Mančićem. Razgovaralo se o započetim projektima, koje podržava Pokrajina, kao što je opremanje radne zone „Rumska petlja“, zatim projektima u oblastima putne infrastrukture u naseljenim mestima u ovoj opštini i u oblasti obrazovanja i zdravstva.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je rekao da je Pokrajina, kroz razne programe, za opštinu Ruma izdvojila oko 200 miliona dinara.

U današnjoj poseti opštini Ruma bili su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.