Deveta međunarodna dunavska konferencija „Zajedno smo jači”

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić prisustvovala je Devetoj međunarodnoj dunavskoj konferenciji pod sloganom „Zajedno smo jači”, održanoj u gradu Ulmu koji simbolizuje saradnju Dunavskog regiona.

Konferenciju su otvorili ministar za nauku, umetnost i istraživanja Baden-Virtemberga Petra Ološovski i gradonačelnik Ulma Ginter Ciš. Putem nekoliko panel-diskusija, razgovaralo se o solidarnosti članica Dunavskog regiona tokom globalne krize, o finansijskim instrumentima i planu za kulturne projekte, kao i o gradovima kulture i mogućnostima za podsticanje kreativnih projekata u oblasti kulture.

Pomoćnica Enderić, koja je prisutne pozdravila i u svojstvu predsednice Radne grupe AP Vojvodine za predsedavanje Radnoj zajednici podunavskih regija 2021–2022. godine, istakla je da Vojvodina u ovom trenutku ima više razloga za slavlje, ali i obavezu realizacije dve važne titule Grada Novog Sada. Ona je podsetila na to da je Novi Sad aktuelna Evropska prestonica kulture, gde će se tokom ove godine realizovati više od 1.500 kulturnih događaja, sa 4.000 domaćih i međunarodnih umetnika u ukupno osam programskih lukova.

„Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima koje je titula donela. Grad posećuju brojni domaći i strani gosti, vibrantnost se oseti na svakom koraku, što Novi Sad čini sve interesantnijim mestom za život velikog broja stanovnika ovog dela Evrope”, rekla je Enderićeva.

Pomoćnica Enderić istakla je i to da je tokom nedavnog boravka u Donjoj Austriji zaključeno da je predsedavanje Radnoj zajednici podunavskih regija tokom 2021. godine ocenjeno kao uspešno, što se ogleda u velikom broju aktivnosti i manifestacija u oblasti kulture, digitalizacije i transporta u Vojvodini.

„Brojne manifestacije bile su most između AP Vojvodine i partnera u dunavskom slivu, s ciljem da se aktuelna i buduća saradnja dodatno unapredi”, istakla je Enerićeva, ocenivši da je Autonomna pokrajina Vojvodina time ostvarila cilj i tokom prve godine predsedavanja dodatno unapredila saradnju s članicama radne zajednice i aktivno učestvovala u promociji dunavske saradnje u Evropi.

Autonomna pokrajina Vojvodina biće organizator i domaćin za narednu, jubilarnu desetu međunarodnu dunavsku konferenciju iz kulture, koja će se održati u Novom Sadu u aprilu 2023. godine.