Potpredsednik Milićević primio delegaciju Republike Ugande

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je danas delegaciju Republike Ugande predvođenu državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Ugande Orjemom Okelom (Oryem Okello).

Na samom početku susreta, izrazivši zadovoljstvo u vezi sa posetom delegacije Ugande Pokrajinskoj vladi, potpredsednik Milićević upoznao je članove delegacije sa potencijalima pokrajine Vojvodine, naglasivši da je ona regija koja je pretežno okrenuta agrarnoj proizvodnji, sa blizu od 1.650.000 hektara obradivih površina. On je dodao da pored kvalitetnog zemljišta, Pokrajina ima vrhunske uslove za obradu zemljišta čemu doprinose tri plovne reke i 20.000 kilometara kanalske mreže.

Milićević je naglasio da je AP Vojvodina voljna da, shodno velikom iskustvu i znanju naših stručnjaka u agrarnoj proizvodnji, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, pomogne u ovim oblastima Republici Ugandi i doprinese razmeni iskustva iz oblasti poljoprivrede kako bi unapredili i iskoristili svoje resurse.

Državni sekretar Orjem Okelo izrazio je zahvalnost i podsetio da je Republika Srbija jedina zemlja koja je nakon raspada Jugoslavije održala odnose sa Republikom Ugandom. On je tim povodom istakao da Uganda želi da sarađuje na partnerski i prijateljski način sa Republikom Srbijom i AP Vojvodinom.

Okelo je ukazao na činjenicu da je Republika Uganda među vodećim izvoznicima kafe, čaja, kakaa i banana, ocenivši da postoje velike mogućnosti da se ostvari obostrana dobit povezivanjem stručnjaka iz oblasti poljoprivrede.

Prilikom susreta, Razvojna agencija Vojvodine održala je prezentaciju o potencijalima agrarnog sektora Vojvodine.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević.