Sekretar Bjelić primio delegaciju Narodne Republike Kine

Pokrajinski sekretar za regionalani razvoj, međuregionalnu saradnju i loaklnu samoupravu Ognjen Bjelić primio je danas u Pokrajinskoj vladi delegaciju Narodne Republike Kine predvođenu izvršnim predsednikom Šangajske federacije udruženja društvenih nauka (SFSSA) Sje Čaom.

Sastanak je posvećen osnaživanju odnosa u oblasti nauke i obrazovanja kroz jačanje univerzitetske saradnje, što je u cilju ukupnog ostvarivanja plodnije saradnje na regionalnom nivou AP Vojvodine i provincije Šangaj.
Bjelić je naglasio da današnja poseta delegacije iz NR Kine predstavlja kontinuitet izuzetne političke, ekonomske, privredne i ukupne saradnje NR Kine i Srbije.

On je podsetio da u oblasti obrazovanja gotovo da ne postoje prepreke za produbljivanje odnosa, s obzirom na to da je krajem prošle godine saradnja Univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu sa Univerzitetom Đao Tong iz Šangaja ozvaničena Sporazumom, koji je potpisan u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kao i na delovanje Konfučijevog instituta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 2014. godine.

Bjelić je istakao da je uspešnoj akademskoj saradnji prethodila plodna privredna saradnja, čiji su temelji u dobro trasiranim dugoročnim odnosima na republičkom nivou, te da je dužnost svih nivoa vlasti da je učine što konkretnijom.

Sagovornici su se saglasili, da je uz poštovanje principa uzajamno-korisne saradnje, u zajedničkom interesu da se dosadašnja saradnja obogati novim sadržajima, što podrazumeva intezivniju razmenu studijskih programa iz oblasti matematike, fizike, poljoprivrede, menadzmenta, informacionih tehnologija, te mogućnost proširivanja saradnje i na druge akademske oblasti u budućnosti.

Delegacija NR Kine posetu nastavlja učešćem na 6. Međunarodnom kinesko-evropskom forumu o „Izboru novih strategija za suočavanje sa kriminalitetom u zemljama u tranziciji – Srpski Sub-Forum, koji se tokom naredna dva dana održava u Novom Sadu.

Sastanku su prisutvovali i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić, Pokrajinski zaštitnik građana prof. dr Zoran Pavlović i novizabrani rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu Marko Carić.