Софић: Завршен период јавне расправе о Плану развоја АП Војводине 2023–2030, следи изјашњавање Скупштине АПВ

Данас је у Зрењанину одржана последња у низу јавних расправа о Нацрту плана развоја АП Војводине 2023–2030. године, документа који ће трасирати развојни пут АП Војводине у наредних осам година.

Носилац израде овог стратешког документа је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, у сарадњи са Развојном агенцијом Војводине.

Јавну расправу отворио је покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, истакавши да су за документ о којем се данас дискутује биле потребне две године интензивног рада, у који је укључено више од 20 институција са преко 100 стручних представника.

Он је нагласио да је за израду свих планских докумената од изузетног значаја синергија свих нивоа власти.

„Данас смо у Зрењанину да чујемо предлоге, сугестије, као и конструктивне критике које ће допринети томе да овај документ буде још квалитетнији и бољи”, поручио је Софић и подсетио на то да ће се План развоја АП Војводине спроводити кроз планове развоја локалних самоуправа. Како је рекао, већ 32 локалне самоуправе донеле су своје планове, што је финансијски подржао Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да се План развоја АП Војводине у потпуности поклапа са плановима развоја локалних самоуправа, што је од изузетне важности.

„Досадашње анализе показале су да је развијеност већа у инфраструктурно опремљеним и повезаним подручјима, а овај стратешки документ помоћи ће да се наставимо кретати у том правцу”, поручио је Салапура и најавио да ће Зрењанин организовати низ јавних расправа како би план развоја тог града био што квалитетнији и по мери грађана.

Током два блока сесија, на теме убрзаног економског развоја, заштите животне средине, интеркултуралности, енергетске ефикасности, дигитализације и саобраћаја у АП Војводини, говорили су бројни стручњаци, представници власти, приватног и цивилног сектора и чланови академске заједнице.

Израду документа подржавају пројекти Немачко-српске развојне сарадње (ГИЗ) „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ” и „Реформа јавних финансија – Агенда 2030”, које спроводи ГИЗ у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике.

Након периода јавне расправе који се завршава данашњом дискусијом, о Плану развоја АП Војводине 2023–2030. изјашњаваће се посланици Скупштине АП Војводине.