Јачање капацитета у општинама и градовима за економски развој на локалу је наш приоритет

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, боравио је у уторак, 13. септембра 2016. године, у радној посети општини Кула и граду Сомбору, где је разговарао са председником општине Кула Перицом Видекањићем и са градоначелницом  Сомбора Душанком Голубовић о јачању капацитета локалне самоуправе, посебно у припреми и реализацији пројеката који би били финасирани из екстерних извора.

– Као приоритет, у Секретаријату смо поставили јачање капацитгета општина и градова на територији АП Војводине  у  смислу припреме и реализације пројеката који су финансирани из екстерних извора финансирања, односно донаторских средстава  Европске уније. Чињеница је да капацитети постоје,  али су недовољно искоришћени. Морамо да развијемо те капацитете, односно  Канцеларије за локални економски развој које ће морати да унапреде свој ангажман – казао је секретар Бјелић.

Секретар Бјелић је навео и да већина општина нема припремљене пројекте који су комплетирани и спремни за финансирање, те да ће наредних месеци покрајинска влада радити интезивно са локалним самоуправама како би свака општина имала спремно по 10 пројеката у року од годину дана.

– Наредних годину дана радићемо на припреми  пројеката како би уопште дошли у фазу да нешто реализујемо,  јер је реализација много већи проблем од саме припреме пројеката и тога смо свесни и ми у Секретаријату и представници локалне самоуправе. Овим проблемима ћемо се  бавити како у Канцеларијама за локални економски развој тако и у Покрајинском секретаријату и организовати едукације и обуке за људе који ће се бавити пројектима – рекао је секретар Огњен Бјелић.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је навела да је посета  покрајинског секретара била јако корисна за град Сомбор, посебно у контексту реализације стратешких пројеката у овом граду.

– Пројекти су највише усмерени у област економског развоја и инфраструктуре,  али је било речи и о реализацији других пројеката. Договорили смо се и о будућем начину сарадње,  о потреби да и Покрајина и Град имају усаглашену слику потреба грађана и да се на тој основи  базирају  приоритети и формирају готови пројекти којима ће се аплицирати било код страних, било код домаћих донатора – навела је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.