Састанак у Покрајинској влади о сарадњи АП Војводине и кинеске провинције Гуангдонг

Делегација кинеске Покрајине Гуангдонг, која борави у пословној посети Србији ради промовисања економске сарадње у складу са кинеском државном стратегијом „Један појас, један пут“, посетила је данас и Покрајинску владу, где је разговарала са председником Игором Мировићем и његовим сарадницима о унапаређењу, пре свега, привредне сарадње две покрајине.
 
У конструктивном разговору, саговорници су били сагласни да су обе покрајине, у складу са високим нивоом политичких и привредних односа Народне Републике Кине и Републике Србије, заинтересоване за интензивирање сарадње.

На састанку су дефинисане области сарадње, од могућности за улагање кинеских компанија у фабрику за производњу електричне расвете на територији Војводине, размотрени су потенцијални модалитети учешћа у инфраструктурним саобраћајним пројектима, затим у области пољопривреде и, посебно је било речи, у контексту укидања виза између две државе, о сарадњу у области туризма.

Такође, задужени су представници Војводине и Гуангдонга који ће у наредних месец дана размотрити и дефинисати могућности за реализацију појединих пројеката.

Делегацију Гуангдонга предводила је Жао Јуфанг, виши саветник у Народној влади и она је позвала делегацију Покрајинске владе да посети ову кинеску провинцију, која спада у ред најразвијенијих региона у Кини. Такође, изјавила је да ће провинција Гуангдонг обезбедити штанд на сајму туризма који се одржава наредне године, на коме се могу представити туристички ресурси Војводине.

Састанку су присуствовали и потпредседник Покрајинске владе задужен за економски развој Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, покрајински секретар урбанизам за заштиту животне средине Владимир Галић и саветница председника за међурегионалну сарадњу Сенка Бенгин.