Мировић разговарао са амбасадорком Македоније

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадорка Републике Македоније Вера Јовановска-Типко, оценили су у данашњем разговору, да постоји простор за јачање сарадње покрајине Војводине и Србије са Македонијом, пре свега у области привреде и културе.

Истакнуто је да је у обостраном интересу унапређење економских односа, кроз повезивање привредних комора и кластера у области пољопривреде, прехрамбене и металске индустрије. Сарадња и заједничке иницијативе, како су закључили Мировић и Јовановска-Типко, могуће су и повезивањем научно-технолошких институција, универзитета и туристичких посленика.

Председник Мировић и амбасадорка Јовановски-Типко, сагласили су се и да је у заједничким интересу афирмација положаја македонске националне мањине у Војводини и српске националне мањине у Македонији, кроз подршку пројеката очувања културе и идентитета.

У разговору је још оцењено да кроз сарадњу локалних и регионалних власти, преко развојних и регионалних агенција, заједнички може да се аплицира за средства из претприступних фондова Европске уније.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.