Одржан састанак о усаглашавању пројеката у прекограничној сарадњи Мађарске и Србије

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић учествовао је данас на серији састанака представника Развојне агенције жупаније Бач-Кишкун са представницима покрајинских секретаријата, ради усаглашавања пројеката у вези прекограничног програма Мађарска-Србија.

У разговорима су учествовали представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Секретаријата за привреду и туризам, Секретаријата за културу, јавно инфомисање и односе с верским заједницама, Секретаријата за здравство и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, као и представници Железница Србије и Града Новог Сада.

Кандидовано је 15 тема за разговор, а разматрано је 11 пројеката који се тичу туризма, заштите животне средине, културног наслеђа, управљања водама, обновљивих извора енергије, као и пројеката везаних за железнички и друмски саобраћај.

Европска Комисија је 15. децембра 2015. године прихватила нови програм прекограничне сарадње између Мађарске и Србије – програм Interreg-IPA CBC Мађарска-Србија. Средства обезбеђена од стране Европске Уније износе око 65 милиона евра, а укупни буџет програма износи око 77 милиона евра. Interreg-IPA програм прекограничне сарадње Мађарска–Србија је отворио Други позив за подношење предлога пројеката 3. октобра 2016. године, са предвиђеним буџетом од око 21 милион евра. Позив је отворен до 31. јануара 2017. године. Ово је Други позив за подношење предлога пројеката, који је уследио након Стратешког позива који је затворен 30. септембра 2016. године.