Сарадња Војводине и наших општина са градом Улмом и покрајином Баден Виртемберг биће интезивирана

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и представници немачког града Улма, први градоначелник Мартин Бендел и директор Дунавског бироа Улма Себастиан Рим сложили су се у среду, 28. септембра 2016. године, да се сарадња како на локалном, тако и на регионалном нивоу, посебно у оквиру Дунавске стратегије, треба интезивирати, те да се у наредном период усагласе конкретни пројекти и активности.

Осврнувши се на досадашњу успешну сарадњу која се реализује кроз билатерални споразум између Републике Србије и немачке регије Баден Виртемберг, којој припада град Улм, представници овог града изразили су велику заинтересованост да се интезивира сарадња како са војвођанским општинама, тако и са Универзитетом у Новом Саду, али и са другим институцијама и привредницима у Војводини.

Секретар Огњен Бјелић, који је са својим помоћницима Небојшом Дракулићем и Шандором Егерешијем разговарао са представницима Улма, истакао је овом приликом да је Војводина заинтересована за конкретне пројекте са Улмом на тему заштите од поплава, али и у области културе, туризма, енергетике, пољопривреде, образовања и посебно ИТ сектора.
“Постоји низ тема које су нам заједничке, а на нама је да што пре дефинишемо који су приоритети и да врло брзо додјемо до конкретних активности, односно заједничких пројеката”, рекао је секретар Бјелић и напоменуо да општине у Војводини сада чека врло амбициозан период припреме по 10 предлога пројеката за сваку општину, те да је свака помоћ Улма у овој фази веома добро дошла.

Први градоначелник Улма Мартин Бендел исказао је заједнички интерес у области заштите од поплава, где је Улм, као град на Дунаву, постигао значајне резултате, те да је заинтересованост за сарадњу у овој области за њих увек приоритет, како би грађани који живе крај Дунава осетили непосредну корист такве сарадње.
Према речима Мартина Бендела веома актуелна тема за овај гард је дигитализација, мобилност и умрежавање услуга посебно у области саобраћаја, како би се постигао “аутономни саобраћај”, односно умрежиле услуге јавног саобраћаја чиме би индивидуални саобраћај био смањен, што је због климатских промена један од приоритета за Европу, па је позвао секретара Бјелића да се размотри и сарадња у овој области.

На састанку је закључено да ће се у наредном периоду интезивирати и конкретизовати сарадња како са градом Улмом, тако и са институцијама и привредом у оквиру Дунавског региона и шире.