Михаљ Њилаш и Горазд Жмавц разговарали о даљем унапређивању сарадње

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, примио је данас Горазда Жмавца, министра за дијаспору Владе Републике Словеније.

Домаћини на састанку били су и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Огњен Бјелић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а присуствовао је и амбасадор Републике Словеније Њ. Е. Владимир Гаспарич.

Састанак је протекао у отвореном разговору, који се односио на могућности даљег унапређивања свих облика сарадње између Словеније и Србије, а у оквиру тога и Војводине где, према речима Михаља Њилаша, у свакој општини живе и раде припадници словеначке националне мањине, који имају седам удружења која су успешно организована.

У изјави представницима медија након овог сусрета, потпредседник Њилаш је изнео да је данас као изузетно важно, договорено продубљивање сарадње између Словеније и Србије, посебно Војводине, јер како је навео делимо простор истог региона и, на нашем путу ка Европској унији, управо је Словенија један од наших најважнијих савезника.

„Словенија нам помаже својим радом у Бриселу, преко својих експерата, који нам пружају одговоре на бројна питања, преносећи нам квалитетна искуства из своје праксе. Битну улогу игра и словеначка мањина у Србији и Војводини, којих укупно има 4.000, од чега у Војводини живи 1.800 припадника словеначке мањине ,а највећи број је у Новом Саду, Вршцу, Суботици и Панчеву“, истакао је Њилаш и указао на Друштво Словенаца „Кредарица“ у Новом Саду, које представља изузетан пример сарадње коју остварујемо. Њилаш је подсетио да Покрајинска влада пружа и финансијску подршку свим словеначким удружењима, који се налазе на територији АП Војводине.

Потпредседник Њилаш је истакао да Покрајина изузетно води рачуна о свим припадницима националних мањина, као и о припадницима словеначке националне заједнице. Он је подвукао да је то приоритетни задатак ресора на чијем је челу и Покрајинске владе. Такође, како је нагласио, значајно је да је Словенија земља која је на четвртом месту по својим инвестицијама у Војводини, али и то да постоји озбиљан простора за даље унапређивање привредне сарадње.

Горазд Жмавц министар за дијаспору Владе Републике Словеније навео је значај Војводине у свеукупној сарадњи који Словенија остварује са Србијом, посебно када је реч о изузетности наше покрајине у погледу неговања своје мултикултуралности. Жмавц је посебно истакао значај нашег стратешког партнерства у коришћењу европских средстава, нагласивши да је данашњи сусрет донео заједнички закључак да се младима морају понудити модели заједничких пројеката, који ће им омогућити да раде и функционишу на ширем простору, подједнако добро и у Словенији, као и у Србији и Војводини, а исто тако и широм Европе. Како је словеначки министар за дијаспору указао, један од таквих пројеката, који треба да дефинише заједнички интерес подунавских земаља јесте у склопу започете сарадње подунавских градова (Марибор – Нови Сад –Будимпешта).

Покрајински секретар Огњен Бјелић је констатовао да се словеначки примери добре праксе у припреми пројеката и подизања капацитета локалних самоуправа преливају код нас, што је посебно значајно када је реч о привлачењу инвестиција и фондова. Покрајински секретар Мирослав Штаткић је навео да постоји озбиљан простор за ширу културну сарадњу и позвао словеначке колеге да интензивирају контакте, како би дефинисале моделе будуће сарадње испред својих институција.

Домаћини у Покрајинској влади, честитали су гостима из Словеније обележавање Прешерновог дана, великог културног и државног празника, који се слави 8. фебруара на дан смрти великог словеначког књижевника и песника, и обележава се и у другим земљама у свету где живе Словенци и где постоје удружења Словенаца. Такође, честитке су упућене и поводом јучерашњег 20. годишњице постојања и рада Друштва Словенаца „Кредарица“ у Новом Саду, једног од најуспешнијих у свету.