Пословна делегација из Босне и Херцеговине у посети Покарајинској влади

Подсекретар у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Небојша Војновић и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, сасатали су се данас са предстваницима општина, градова, надлежних министарстава и партнерских институција из Босне и Херцеговине са којима су разговарали о размени искустава у погледу управљања активностима локалног економског развоја – привлачења инвестиција, јачања јавно-приватног дијалога и управљању инвестиционим потенцијалима и локацијама.

„Сарадња на локалном нивоу је посебно значајна јер је усмерена на решавање основних животних потреба грађана и динамику економских активности у локалним заједницама“,  поручио је Војновић  и истакао  да су наши проблеми и изазови на путу европских интеграција готово идентични те да су Босна и Херцеговина и Република Србија у том погледу учиниле много на јачању регионалне стабилности, што је основна претпоставка за овакав вид сарадње и повезивања.

Он је подсетио да покрајински секретаријат за регионални развој даје посебан значај међурегионалној сарадњи са суседним и другим регионалним јединицама из држава у окружењу.

Како је навео, у том простору се сарадња са кантонима Босне и Херцеговине и Републиком Српском може додатно интензивирати кроз размену искустава и програме непосредног повезивања на локалном нивоу.

Предстваници општина и градова Босне и Херцеговине посебно су се осврнули на могућност преузимања модела успешних примера повлачења инвестиција из европских фондова те иницирање конкурсних мера за јачање привреде кроз субвенције за нова радна места, које спроводи Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Студијску посету у оквиру пројекта „RAST“ (Restoring Accountability and Supporting Transformation)   у сарадњи са NALED-ом  реализовале су су организације  USAID i CRS.