Секретар Бјелић позвао општине у Војводини да се укључе у пројекат енергетске ефикасности јавних зграда у Србији

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић позвао је у понедељка, 03. октобра 2016. године, на скупу “Енергетска ефикасност у јавним зградама у Србији”, све локалне самоуправе на територији АП Војводине да се прикључе овом пројекту који  спроводи РРА Бачка, у сарадњи са Немачком канцеларијом за међународну сарадњу – ГИЗ и Универзитетом у Београду, а уз подршку Министарства рударства и енергетике, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

“У наредном периоду ми ћемо издвојити одређена средства за ову намену, али и припремати пројекте заједно са општинама који ће међу приоритетима имати енергетску ефикасност. Јер, сви смо свесни да на основу повећања енергетске ефикасности у свим објектима који су у власништву АП Војводина могу се значајно повећати уштеде и то јесте наш циљ”, рекао је секретар Бјелић и истакао да је политика Владе Србије хармонизована да директивама ЕУ, што ће и Војводина пратити и пружати подршку пројектима енергетске ефикасности.

Испред Министарства рударства и енергетике учесницима се обратио Александар Пуљовић који је нагласио да су подаци који ће бити прикупљени овим пројектом одавно били податак који је увек фалио у стратешким документима Министарства, те да је Србија као чланица енергетске заједнице свакако у обавези да рехабилитује 1% централне зграде Владе Србије, што се и спороводи, али да то треба сада урадити и са свим јавним зградама у Србији, а да је овај попис један од првих корака.

“Систем енергетског менаџмента би требало следеће године да заживи и ми се ту такође надамо великим резултатима у области енергетске ефикасности. Али морам да нагласим да смо ми већ кроз два Јавна позива републичког фонда за енергетску ефикасност успели да потпишемо уговоре са преко 25 локалних самоуправа и очекујемо још 10 до 15 оваквих уговора кроз Трећи позив који ћемо ускоро имати у сарадњи са УНДП.  Ми смо самим чланством у енергетској заједници обавезни да све ово спроводимо ”, рекао је Пуљовић.

Рената Шиндлбек, вођа ГИЗ пројекта “Енергетска ефикасност у зградарству” истакла је да ће на територији Војводине 45 градова и општина бити уврштено у пројекат прикупљања података о енергетским својствима јавних зграда, са акцентом на школе и вртиће, након чега ће, у период од јануара до јула 2017. године бити урадјене препоруке за националну типологију, на основу прикупљених података, као и процене и препоруке за унапређење енергетских својства постојећих објеката и могућа уштеда у енергији у јавним зградама у Србији, које треба да буду пример за свеукупно становништво и стамбене зграде.