Podsekretar Vojnović na otvaranju Sajma EU projekata i manifestacije Evropsko selo u Zrenjaninu povodom Dana Evrope

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović prisustvovao je u petak, 05. maja 2017. godine, svečanom otvaranju tradicionalne manifestacije povodom dana Evrope u Zrenjaninu „Evropsko selo“, gde su ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović i vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije Oskar Benedikt poručili da Evropska unija i članstvo u njoj nisu ništa apstraktno, te da srbija ima mnogo koristi od svog evropskog puta i da postoji mnogo fondova koji su nama na raspolaganju.

Podsekretar Nebojša Vojnović poručio je na manifestaciji „Evropsko selo“ gde deca iz predškolskih i školskih ustanove sa teritorije Grada Zrenjanina predstavljaju i promovišu različite narode i države članice Evropske unije, da je EU strateški put za Srbiju od čega korist imamo kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou i dodao da su Pokrajinska vlada i sekretarijat iz kog on dolazi aktivno podržali ovu manifestaciju, špto će činiti i u buduće.

„Pokrajinska vlada podržava ovu i sve slične manifestacije, a konkretne aktivnosti podrške sprovodile su se preko Fonda „Evropski poslovi“ koji je u prethodne dve godine imao aktivnu ulogu u organizaciji manifestacije „Evropsko selo“, na prvom mestu kroz edukaciju preko 1000 dece u skoro 30 škola. Smatramo da je manifestacija Evropsko selo, nastala prvobitno kao projekat, primer dobre prakse kada jedan projekat doživi svoj ne samo nastavak i podršku lokalne samouprave, već postane čak i tradicionalna manifestacija koja broji godine i ima tendenciju da broji čak i svoje godišnjice“, rekao je podsekretar Vojnović.

Ovom prilikom podsekretar je za tri osnovne škole koje su pokazale najbolje znanje i edukacijama, ispred Fonda „Evropski poslovi“, podelio 3 laptopa, a svim školama podelio je lopte i pozvao i ostale opštine i gradove da prate primer manifestacije Evropsko selo.

Manifestaciji u Zrenjaninu „Evropsko selo“ pokrenula je Osnovna škola iz Tomaševca 2012. godine i vrlo brzo su joj se priključile i ostale škole sa teritorije ovog grada. Ideja je proistekla iz činjenice da 75 odsto mladih ljudi i dece nije imalo priliku da putuje u zemlje Evropske unije i želje da se promoviše različitost naroda i država koji čine modernu Evropu.