Unapređivanje saradnje naše pokrajine i Francuske

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ekonomskog savetnika u Ambasadi Republike Francuske Žan Pjer Gastoa (Jean-Pierre Gastaud), i predstavnicu francuske kompanije IEL u Srbiji Natašu Lazarević sa kojima su razmatrani potencijali za investicije u Vojvodini, kao i mogućnosti projektne saradnje u oblastima obnovljivih izvora energije, odnosno geotermalnih izvora, kao i oblasti unapređivanja poljoprivrede.

Kompanija IEL bavi se proizvodnjom električne energije, izgradnjom vetroparkova i solarnih elektrana, korišćenjem biomase kao energenta, kao i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Ekonomski savetnik u Ambasadi Republike Francuske Žan Pjer Gastoa našu pokrajinu vidi kao potencijal vredan ulaganja francuskih kompanija kao što je IEL, ali i investitora iz ostalih francuskih regija, pogotovo regije Ron-Alpi kao jedne od najrazvijenijih evropskih regija, koja ima najveće mogućnosti u pogledu saradnje na svim poljima.

Unapređivanje savetodavnog rada poljoprivrednih službi u okviru studijskih putovanja i seminara izvedenih na iskustvima stručnjaka iz Francuske biće početak aktivnosti na planu naše saradnje. Isto tako pomoć u uspostavljanju standarda bitnih za izlazak na tržište evropskih zemalja, biće jedan od zadataka koji ćemo zajednički obaviti, istaknuto je ovom prilikom.

Dogovoreno je da će nadležni sekretarijati u saradnji sa pokrajinskim institutima, Naftnom industrijom Srbije, te Rudarsko geološkim fakultetom biti uključeni u ovu saradnju, koja najpre podrazumeva odabir konretnih projekata koji će biti realizovani.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i ispred Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu podsekretar Nebojša Vojnović i pomoćnik Nebojša Drakulić.