Unapređivanje saradnje Černjivecke oblasti i Vojvodine

Potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš primio je delegaciju iz Černjivecke oblasti u Ukrajini, koju je predvodio zamenik predsednika oblasne državne administracije Igor Bogatirec.

U razgovoru, kojem je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, istaknuta je mogućnost unapređivanja saradnje između AP Vojvodine i Černjivecke oblasti, u okviru jačanja ukupne saradnje naše pokrajine i regiona Ukrajine.

Potpredsednik Njilaš je naglasio da u duhu tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Ukrajine, koje dodatno učvršćuju veze koje grade pripadnici ukrajinske nacionalne zajednice koji žive i rade u Vojvodini i Srbiji, imamo razvijenu kulturnu saradnju i stabilnu osnovu na planu ostvarivanja zaštite prava ukrajinske nacionalne manjine, koja je predviđena zakonodavstvom Srbije.

Njilaš je ukazao da o tome govori i podrška koju Pokrajinska vlada izdvaja za funkcionisanje nacionalnih saveta nacionalnih manjina u našoj pokrajini, koja je u ovoj godini za Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine predvidela preko 1,8 miliona dinara. Kako je naglasio, reč je o iznosu koji je veći od onih koji su bili predviđeni ranijih godina. Potpredsednik Njilaš je ukazao da je podrška ostvarivanju prava svih nacionalnih manjina u Vojvodini, jedan od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade.

Potpredsednik Pokrajinske vlade se složio sa gostima da su otvorene široke mogućnosti za unapređivanje saradnje Vojvodine i Černjivecke oblasti na planu intenziviranja boljeg povezivanja u okviru privredne, posebno turističke saradnje, ali i poljoprivredne. Ono što treba da usledi, nakon ove posete jeste utvrđivanje konkretnih oblasti saradnje, koje će biti od obostranog interesa.

Zamenik predsednika Černjivecke oblasne državne administracije Igor Bogatirec, koji u Srbiji boravi povodom manifestacije posvećene promovisanju ukrajinske kulture, posebno se zainteresovao za ostvarivanje svestranije saradnje ove ukrajinske oblasti sa našom pokrajinom. Kako je ukazao, pored ostvarivanja kulturne saradnje, postoje brojni interesi za jačanje privrednog povezivanja i intenzivnije poslovne saradnje.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić podsetio je na sporazume, na osnovu kojih naša pokrajina ostvaruje saradnju sa oblastima u Ukrajini, i dodao da postoje realni potencijali za intenziviranje odnosa i sa Černjiveckom oblasti. Pokrajinski sekretar Bjelić naveo je i značajne rezultate ovogodišnjeg poslovnog ukrajinsko-srpskog biznis foruma u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gde je mogućnost bližeg definisanja poslovne saradnje imalo čak 30 domaćih firmi i 20 predstavnika ukrajinskih kompanija.