U sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija prihvaćeni projekti vredni 18 miliona evra

Na svečanoj konferenciji održanoj u prostorijama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, danas su potpisani ugovori za 9 od ukupno 23 projekata prihvaćenih u sklopu Prvog poziva za dostavu projektnih predloga Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. Vrednost ovih ugovorenih projekata iznosi 7,6 miliona evra. Od 127 prijavljenih projekata Zajednički odbor za praćenje je na osnovu prvog poziva za finansiranje odabrao 24 projekta ukupne vrednosti preko 18 miliona evra.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, u pozdravnom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je današnjom konferencijom pokrenut program koji predstavlja nastavak frekventne i uspešne saradnje između dve zemlje.

„Ovo je dobra prilika da podelimo zajednička iskustva i praksu u projektima koji su u funkciji unapređenja teritorijalne koherencije između Srbije i Hrvatske, čime će se u sveukupnoj saradnji između naše dve države u dinamičnom regionalnom okruženju dodatno potvrditi politički stav o sve boljim i stabilnijim odnosima. Ovaj program je kreiran i sa ciljem da smanjimo negativne efekte postojanja državnih granica i izgradimo nove mostove prijateljstva i međusobnog poverenja, maksimalno koristeći pogranične potencijale kojima raspolažemo,“ rekao je Bjelić i dodao da institucije Autonomne pokrajine Vojvodine veoma aktivno učestvuju u svim raspoloživim prekograničnim programima.

Odabrani projekti usmereni su na četiri tematska područja: unapređenje kvalitete javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu životne sredine i biološke različitosti te promovisanje održive energije i energetske efikasnosti, razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine te jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja.
Projekti će finansirati širok spektar aktivnosti pa će se, obnoviti osnovna škola u Osijeku te realizovati prva faza rekonstrukcije Srednje škole „Mileva Marić-Ajnštajn” u Novom Sadu, uvesti sisem za merenje koncentracije alergena u vazduhu u realnom vremenu, obnoviti i urediti Gerontološki klubovi u sklopu Domova za starije u Osijeku, Apatinu i Đakovu, izgraditi solarne elektrane na objektima vinkovačkog vodovoda i kogeneracijsko postrojenje u Somboru. Projekti s ciljem razvoja turizma rezultovaće osmišljavanjem zajedničke rute za središnji Dunav, i tri zajednička prekogranična turistička projekta na području gastronomije, rekreacije i eko turizma. U sklopu projekta DRIVE Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku dobiće četiri laboratorije specijalizovane za automotivnu industriju.

Teritorija obuhvaćena Interreg IPA programom prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija za finansijsko razdoblje 2014. – 2020. obuhvata područja četiri županije severoistočne Hrvatske, i pet okruga severozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 miliona stanovnika. Za projekat je izvdvojeno 40 miliona eura s ciljem jačanja socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Proračun je namenjen projektima koji se odnose na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu životne sredine i prirode, prevenciju rizika i održivu energiju i energetsku efikasnost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja. Program organizuju Upravljačko telo, Ured za upravljanje programima saradnje i regionalni razvoj u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske.