U Senti otvoren gradski park u čast senćanskih velikana

U čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca i Stevana Raičkovića danas je u gradskom parku u Senti svečano obeležen završetak projekta „Sentaizam“, koji je imao za cilj uređenje javnog parka, podizanje spomenika dvojici književnika i očuvanja njihove kulturno-književne ostavštine.

Tim povodom ispred pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama obratio se podsekretar sekretarijata Stanislav Radulović, koji je ovom prilikom ukazao na izuzetno književno stvaralaštvo Stevana Sremca i Stevana Raičkovića, istinskih velikana srpske književnosti.

On je istakao da je Stevan Sremac najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze, i uz Nušića najveći majstor smeha u srpskoj književnosti. U svojim delima prikazao je sve tri sredine u kojima je živeo: vojvođansku, nišku i beogradsko-srbijansku.

„Stevan Raičković, veliki srpski pesnik, glavni je predstavnik poezije subjektivnog lirizma u našoj posleratnoj poeziji. On se uklapa u onu liniju srpskog pesništva koju čine naši najizrazitiji lirici (Branko, Dis, Crnjanski, Desanka, Dedinac), ali ne toliko po uticajima koje je pretrpeo koliko po osnovnim težnjama što su ga pokretale u stvaranju“, podsetio je Radulović.

Zamenik sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Goran Ivančević, istakao je da sa ponosom možemo reći da kulturnu stvarnost u AP Vojvodini karakteriše bogata raznolikost i harmonija kulturno-istorijskih uticaja, što pripada jednoj od najvažnijih komponenti njenog sveukupnog razvoja.

„Osećam dužnost da izrazim zahvalnost svim učesnicima u ovom projektu i svim donatorima koji su imali u vidu njegov značaj za razvoj naše kulture i obogaćivanje sfere kulturnog života građana Sente“, poručio je Ivančević, skrenuvši pažnju na činjenicu da su projekat podržali predstavnici sva tri nivoa javnog upravljanja, od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnog, što kako je rekao, nesumnjivo govori o spremnosti da kvalitetne projekte zajednički finansiramo u interesu svih naših građana.

Ispred ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije pozdravne reči uputio je Mladen Vesković, koji je ovom prilikom istakao značaj projekta „Gradovi u fokusu“, preko kojeg je i opština Senta dobila sredstva za ovako sadržajan i svrsishodan poduhvat, koji je na korist svim građanima Sente.

U ime domaćina reči zahvalnosti uputio je sekretar Skupštine opštine Igor Stojkov.