U Donjoj Austriji predstavljeni rezultati vojvođanskog predsedavanja Radnoj Zajednici podunavskih regija tokom 2021. godine

Delegacija Pokrajinske vlade, koju je predvodila Vidosava Enderić, predsednica Radne grupe za predsedavanje Autonomne pokrajine Vojvodine Radnoj zajednici podunavskih regija, boravila je u Donjoj Austriji na zasedanju Izvršnog odbora Radne zajednice, kojoj AP Vojvodina predsedava tokom 2021. i 2022. godine.

„Aktuelni predsedavajući je tokom 2021. godine organizovao i promovisao širom dunavskog regiona brojne manifestacija koje su realizovane u Vojvodini, poput konferencije ‘Inicijativa za unapređenje saradnje ustanova kulture iz regija Podunavskog sliva’, koja je omogućila unapređivanje saradnje institucija kulture i iniciranje gostovanja i razmena umetnika iz partnerskih regiona”, istakla je predsednica Enderić. Rezultat konferencije su uspostavljanje saradnje „Laboratorije za dečju umetnost” i Muzeja Vojvodine, odnosno realizacija Art Lab-a na međunarodnom simpozijumu 2023. godine, kao i budući planovi za saradnju Muzičke škole „Isidor Bajić” i austrijskih muzičkih škola.

U prethodnom periodu, članicama Radne zajednice predstavljene su najvažnije manifestacije iz oblasti kulture i saobraćaja na teritoriji Vojvodine, za koje su bili otvoreni pozivi svim zainteresovanim učesnicima.
„Brojne manifestacije su bile most između AP Vojvodine i partnera u dunavskom slivu, s ciljem da se aktuelna i buduća saradnja dodatno unapredi. Autonomna pokrajina Vojvodina je za cilj imala da tokom prve godine predsedavanja predstavi aktivnosti članovima radne zajednice i time aktivno utiče na promociju dunavske saradnje u Evropi”, poručila je Enderićeva.

Aktuelno predsedavanje AP Vojvodine Radnoj zajednici, u saradnji s javnom medijskom ustanovom „Radio-televizija Vojvodine” iniciraće organizaciju konferencije i promociju projekta Dunavska medijska mreža, 24. maja 2022. godine, čiji je cilj jačanje saradnje, razumevanje i koordinacija između medijskih činilaca u zemljama i regijama podunavskog regiona, promovisanje kulturoloških, privrednih i drugih vrednosti regiona. Planirano je da se navedeni ciljevi ostvaruju razmenom medijskih sadržaja na platformi kojom upravlja „Radio-televizija Vojvodine”, zajedničkim produkcijama medijskih sadržaja, razmenom iskustava, organizacijom seminara, treninga i stručnih skupova, izdavanjem publikacija. Ova inicijativa treba da okupi zainteresovane predstavnike javnih medijskih servisa podunavskih zemalja.

Član radne grupe zadužen za oblast kulture Stanislav Radulović, posebno je istakao realizovane aktivnosti na Međunarodnom sajmu knjiga i izložbu umetnosti „Art ekspo”, koji su održani početkom marta meseca ove godine. U okviru sajamske manifestacije, predstavljeno je kapitalno izdanje „Enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta”, široj kulturnoj i književnoj javnosti, na najvećoj manifestaciji ovog karaktera u Evropskoj prestonici kulture. „Ova promocija u onlajn formatu bila je dostupna zainteresovanim partnerima iz država članica Radne zajednice podunavskih regija, te smo na taj način predstavili izdavačku delatnost najstarijeg srpskog teatra i u širem, međunarodnom kontekstu”, rekao je Radulović.

Radulović je najavio otvaranje Izložbe Muzeja Vojvodine i Muzeja Donje Austrije pod nazivom „Vojvodina i Donja Austrija”. Izložba se odnosi na etnološke zbirke i povezivanje elemenata nacionalnih lista nematerijalnog kulturnog nasleđa oba regiona, a planirano je da se izložba realizuje u Svečanoj sali Muzeja Vojvodine, u periodu od 26. oktobra do 15. decembra 2022.

Zamenik predsednika Radne grupe Nebojša Vojnović, izložio je investicije koje se realizuju na teritoriji AP Vojvodine u oblasti vodnog, železničkog i drumskog saobraćaja, te upoznao sagovornike sa značajnim investicionim programom koji se realizuje u Pokrajini. Posebno je istakao projekat brze pruge Beograd – Novi Sad – Subotica – Budimpešta. Projekat obuvata modernizaciju i rekonstrukciju postojeće jednokolosečne i dotrajale železničke pruge i izgradnju drugog koloseka za putnički i teretni saobraćaj za brzinu vozova do 200 km/h.

Vojnović je detaljno izložio i planove za ulaganja u lučka područja na teritoriji pokrajine, s ciljem unapređivanja vodnog saobraćaja na Dunavu.

Tokom boravka u Donjoj Austriji, realizovan je susret i s Martinom Ajhtingerom, regionalnim ministrom za rad, graditeljstvo i međunarodne odnose, koji je sagovornike detaljno upoznao s projektom „Prirodna bašta”, kojim se promoviše koncept biološkog uzgajanja biljaka u Austriji, s ciljem promovisanja koncepta i van zemlje.

Predstavnici Stalnog sekretarijata Radne zajednice posebno su istakli da je predsedavanje AP Vojvodine ocenjeno kao uspešno, te da se očekuje da realizacija aktivnosti do kraja 2022. godine bude na visokom nivou.

Katka Krejcova, savetnica za međunarodnu kulturu i koordinatorka radne grupe za kulturu, naglasila je da je 8. međunarodna konferencija o kulturi bila uspešna, te da je izrađena nova strategija međunarodne kulturne saradnje, s ciljem pozicioniranja Donje Austrije kao progresivne, inovativne i kreativne regije, osnodno da se osnaži kulturna saradnja putem razvoja svesti o evropskom identitetu i kulturnoj raznolikosti.

Kristijan Pop, koordinator transporta, naglasio je značaj projekta „Luke za održiv i ekološko prihvatljiv multimodalni transport”, koji je finansiran sredstvima Evropske unije, dok su koordinatori zaštite životne sredine, Szezak i Blondo, istakli značaj konferencije „Dogovor za evropsko zemljište”, koja je planirana za 27. septembar 2022. godine.

Članovima Izvršnog odbora predstavili su projekat „Pametno selo budućnosti”, koji predviđa korišćenje obnovljivih izvora energije, digitalni model transporta u kojima se raspoloživa vozila dele među korisnicima, kao i proizvodnja energije za potrošnju u gradovima. Cilj je da Austrija postane karbon-neutralna do 2040. godine.

Tokom zasedanja, predstavljen je Dunavski transnacionalni program 2021–2027, te najavljeno da Austrija predsedava Strategijom Evropske unije za dunavski region 2024. Na kraju sastanka, najavljeno je da će se od 23. do 25. juna 2022. godine održati Evropa forum „Vahau”, tokom kojeg će u delu Dunavskog salona na temu „Kulturni identiteti i digitalizacija”, govoriti Dragana Milošević, resorna pokrajinska sekretarka za kulturu.