Odražan tematski skup Poljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za integracije u EU

Pomoćnik pokrajinskog sekretra za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, prisustvovao je danas tematskom skupu posvećenom zaštiti životne sredine kao jednom od uslova za integracije u Evropsku uniju.

Na skupu koji je realizovan u organizaciji Privredne komore Vojvodine, Zadružnog saveza Vojvodine i  akcionarskog društva Poljoprivrednik, bilo je reči  o usaglašavanju nacionalne s evropskom zakonskom regulativom, po pitanju ekološkog pristupa poljoprivredi, značaju poljoprivrednog zemljišta u zaštićenim područjima, doprinosu zaštiti životne sredine kroz mere uređenja i očuvanja plodnosti zemljišta, bezbednom uklanjanju animalnog otpada, sistemu zbrinjavanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja u Srbiji, te stepenu zagađenja.

„ Pokrajinski sekretarijat u svojoj nadležnosti do sada je podržao  i realizovao mnoge projekte prekogranične saradnje. Neki od njih su transnacionalnog karaktera i tiču se zaštite životne sredine kao što je Zaštita staništa reke Save kroz transnacionalno upravljanje invazivnim vrstama kroz Dunavski transnacionalni program 2014-2020“, podsetio je Drakulić.

Pomoćnik sekretara se posebno osvrnuo na  bezbedno uklanjanje animalnog otpada i naglasio da je u ovom segmentu od velikog značaja važno pravilno uklanjanje kao i kontrola otpada. On je ukazao  na to da  na republičkom novou postoje utvrđene strategije i otvorio pitanje njihove efikasne primene.

Važna tema izlaganja bilo je i  pitanje  pravilnog odlaganja ambalaže od sredstava koja se koriste u poljoprivredi.

Govoreći o očuvanju poljoprivrednog zemljišta sa aspekta  životne sredine,  Nebojša Drakulić je ocenio da je pre efikasnog i dobrog upravljanja kvalitetom, važno  kvaltetno upravljati zemljištem, i napomenuo značaj monitoringa zemljišta koji je neophodan kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Skupu su prisustvovali, ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije Goran Trivan, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, direktor Poljoprivrednika Gordana Radović, te drugi stručnjaci i predstavnici resornih ministarstava i pokrajinskih sekretarijata.