Uspešno završen projekat „Razvoj prelaznog puta Kibekhaza (Mađarska) – Rabe (Srbija)“

U Centru „Master“ Novosadskog sajma danas, 22. oktobra 2019. godine, održana je završna konferencija povodom projekta u okviru prekogranične saradnje Mađarske i Srbije „Razvoj prelaznog puta Kibekhaza–Rabe“, vrednog više od 5,5 miliona evra, od čega je iz sredstava Evropske unije donirano gotovo 4,6 miliona.

U završnoj fazi ovog projekta nedavno je otvoren novi granični prelaz između Mađarske i Srbije u cilјu olakšavanja života lokalnog stanovništva i podsticanja ekonomskog razvoja naselјa koja se nalaze na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije.

Otvrajući konferenciju, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da će ovaj projekat umnogome doprineti regionalnom razvoju AP Vojvodine i područja severnog Banata, a naročito opštine Novi Kneževac.

– Povezivanje naših država snažnim ekonomskim vezama, a pre svega razvijenom putnom infrastrukturom i otvaranjem novih graničnih prelaza, najbolјi je način da izgrađujemo međusobno poverenje – rekao je sekretar Bjelić, ističući poseban značaj ovog projekta jer je reč o zoni međudržavnog kontakta koja teritorijalno povezuje tri susedne zemlјe i prostor na kome se svakodnevno susreću zajednički interesi naših građana.

Sekretar Bjelić je napomenuo da je ovo samo jedan od pet strateških projekata u prekograničnoj saradnji Mađarska – Srbija, te da će u narodnom periodu, Pokrajinska vlada na čelu sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, nastaviti sa aktivnim učešćem u pripremi novih strateških projekata kroz edukaciju svih aktera, na lokalnom i pokrajinskom nivou, kako bi dobili što kvalitetnije projektne predloge i njihovu realizaciju.

Vodeći partner na projektu čiji je prioritet intenziviranje ekonomske, socijalne i kulturne saradnje između dveju država jeste NIF – Nacionalna agencija za infrastrukturu iz Budimpešte, dok su projektni partneri JP „Putevi Srbije“ iz Beograda i Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada.

O značaju projekta na konferenciji su govorili i podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Rudolf Tot, direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine Predrag Knežević i izvršni direktor za strategiju, projektovanje i razvoj JP „Putevi Srbije“ Bilјana Vuksanović.