Sekretar Sofić na konferenciji „Vojvodina u 2021“

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić učestvovao je na današnjoj konferenciji pod nazivom „Vojvodina u 2021“, koju je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Sofić je tokom diskusije u okviru panela „Evropa posle pandemije – Stari kontinent, nova pravila“ istakao da se Republika Srbija i Pokrajina Vojvodina u proteklih godinu dana, kao i ceo svet, a najintenzivnije Evropa, suočavaju sa, kako je rekao, novom paradigmom življenja.

„Tokom krize izazvane pandemijom virusa kovid 19, koja je uslovila jedan zajednički pravovremen i brz odgovor na okolnosti koje su pre svega bile u službi očuvanja javnog zdravlja, Republika Srbija i Pokrajina Vojvodina pokazale su izuzetan nivo odgovornosti i spremnosti“, poručio je Sofić i podsetio da smo tokom svih faza pandemije delovali u korak sa evropskim zemljama.

„U prilog tome govori i činjenica da smo jedina zemlja u Evropi koja je ne samo uspela da održi stabilnost, nego i da početkom ove godine poveća minimalna primanja za 6,6 odsto, kao i penzije za 5,9 odsto, u zdravstvenom sektoru rast iznosi pet odsto, a preostali javni sektor ima uvećanje za 3,5 odsto, i to vodeći računa o javnom dugu, koji Republika Srbija stabilno održava ispod 60 odsto BDP-a. Važno je reći i to da smo druga zemlja u Evropi po broju vakcinisanih, odmah iza Velike Britanije“, zaključio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Sofić se tokom diskusije osvrnuo i na dalje planove kada su u pitanju aktivnosti Pokrajinske vlade te istakao da se uprkos otežanim uslovima međuregionalna saradnja nesmetano odvija.

„ Nedavno smo održali uspešne sastanke sa delegacijama francuske regije Valdoaz i italijanske regije Lombardija i usaglasili se da ćemo u narednom periodu sporazume koje imamo opracionalizovati i preduzeti korake za konkretne akcione planove i njihovu realizaciju“, rekao je Sofić.

Takođe, resorni sekretar je podsetio da su formirana i radna tela u okviru prekogranične saradnje Interreg IPA projekata planiranih za period 2021–2027, kao i da će Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nastaviti da sprovodi aktivnosti u cilju jačanja regionalnog razvoja, očuvanja radnih mesta i podrške ekonomskom sektoru.

Na panel diskusiji „Kako će izgledati Evropa posle pandemije“ govorili su i ambasador Hrvatske Hidajet Biščević, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović i urednik magazina „The Economist“ Žikica Milošević.