Bjelić: očekujem od Apatina da ima 10 novih projekata u narednih godinu dana

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i pomoćnik sekretara Jovan Podraščanin, posetili su u petak, 02. septembra 2016. godine, opštinu Apatin gde su razgovarali sa predsednikom opštine, Radivojem Sekulićem, o izradi projekata iz oblasti privrede, poslovne ili komunalne infrastrukture za čiju će izradu sekretarijat pružiti pomoć i posredovati prilikom apliciranja kod evropskih fondova.

Sekretar Bjelić je istakao da je cilj sekretarijata da svaka opština ima pripremljenih 10 projekata sa kojima će moći da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova, jer kako je dodao, budžeti na lokalnom i pokrajinskom nivou će biti sve manji i neophodno je okrenuti se eksternim izvorima finansiranja.

,,Svaka opština će dobiti zadatak da u narednih godinu dana pripremi 10 projekata za finasiranje.Reč je lokalnim razvojnim projektima čiji će kriterijumi biti uskoro definisani.Sekretarijat će učestvovati u prikupljanju dokumentacije, izdavanju građevinske dozvole, gde je to potrebno, izradi studija izvodljivosti, sve kako bi što lakše i što pre mogli da apliciramo za sredstva iz fondova evropske unije”, izjavio je Bjelić i dodao da će taj zadatak imati svaka opština, jer je u planu izrada 450 projekata.

“Bitno je da ne gubimo vreme, naši partneri iz inostranstva nas uveravaju da će biti izdašni u izdvajanju sredstava”, rekao je Bjelić.

Pokrajinski sekretar je još dodao da je pored izrade projekata jedan od ciljeva sekretarijata i strategija razvoja akcionih planova po lokalnim samoupravama i njihovo usklađivanje sa programom razvoja AP Vojvodine.

Predsednik opštine Apatin, Radivoj Sekulić je istakao da sa ovim sastankom Pokrajinska vlada i Sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu pokazuju volju i nameru da učestvuju u razvoju opštine Apatin.

,,Posvetićemo posebnu pažnju razvojnim projektima i na ovih deset za koje postoje određene garancije o finansiranju biće dodato još toliko, jer smo u smislu projektovanja već poduzeli brojne korake ka privrednom razvoju opštine Apatin”, izjavio je Sekulić.
 
Sastanku su pored delegacije sekretarijata prisustvovali i predstavnici opštinske uprave kao i Klastera privrednika opštine Apatin.