Projekat o smanjenju katastrofa prezentovan i u Bosni i Hercegovini

Završna konferencija u okviru realizacije projekta „Smanjenje katastrofa, standardizovanje analiza opasnosti i procene rizika – DR SHARE“ održana je 21. juna 2017. godine u Orašju, Bosna i Hercegovina, a projekat su promovisali partneri iz tri države – Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Jovan Podraščanin je ovom prilikom naglasio da je prepoznat sve veći značaj prekogranične saradnje, kao razvojnog pravca savremene Evrope i izrazio uverenje da je cilj smanjenje razlike u ekonomskom razvoju i kvalitetu života, i sa druge strane čuvanje svih one specifičnosti koje osećamo kao naše bogatstvo.

– Potreba za saradnjom sa najbližim komšijama je posebno naglašena kada su u pitanju elementarne nepogode, te nas ovaj projekat bliže upućuje na razumevanje rizika koje mogu imati prekogranične posledice, te ukazuje na neophodnost saradnje u upravljanju rizicima i pravovremenom reagovanju u vanrednim situacijama – ocenio je Podraščanin.

On je naglasio da je korišćenje IT alata razvijenog u okviru projekta, kao pomoći u upravljanju vanrednim situacijama, omogućiće nam bržu procenu stepena elementarne nepogode, te adekvatnu procenu raspoloživih snaga civilne zaštite pojedine partnerske države kojom bi sistem trebalo da odgovori na određenu elementarnu nepogodu, a sve u cilju smanjenja potencijalne štete na najmanju moguću meru.

– Ovim projektom smo standardizovali raspoložive podatke, što će svakako omogućiti njihovu bolju upotrebu i povećati spremnost za reagovanje u vanrednim situacijama kroz aktivnu saradnju na lokalnom, regionalnom i prekograničnom nivou. Prekogranična saradnja je ključna za izgradnju zajedničkog evropskog prostora i predstavlja kamen temeljac evropskih integracija jer nas zbližava u rešavanju zajedničkih problema kroz ostvarivanje zajedničkih ciljeva – istakao je Jovan Podraščanin na završnoj konferencija projekta o smanjenju katastrofa u Bosni i Hercegovini.